Arnhem,
29
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Vakjury NOS | NOC*NSF Sportgala stemt mee

ARNHEM - Om het stemsysteem zo objectief mogelijk te houden, breidt NOC*NSF de rol van de vakjury van het NOS | NOC*NSF Sportgala uit, van het nomineren naar het ook meestemmen bij de verkiezingen. Tot deze aanpassing is in overleg met de NOS besloten. Het NOS | NOC*NSF Sportgala, mede mogelijk gemaakt door Lotto, vindt plaats op dinsdag 18 december.

Op het Sportgala, georganiseerd om de Nederlandse topsporters te eren en te waarderen, worden verschillende prijzen uitgereikt. De beste sporters van het jaar krijgen hiermee de extra aandacht die ze verdienen. Het gaat om de categorieën Sportman, Sportvrouw, Gehandicapte sporter, Sportploeg, Coach en Young Talent.

Verkiezingstraject

Enige weken voorafgaand aan het NOS | NOC*NSF Sportgala maken de NOS en NOC*NSF bekend wie er in de verschillende categorieën zijn genomineerd. Een vakjury bepaalt deze nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. In een Olympisch jaar, zoals nu, staat een Olympische of Paralympische gouden medaille voor een sporter garant voor een nominatie.

De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending plaats. Sporters met een A-status brengen dan hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige vijftig procent.

Vakjury

NOC*NSF heeft de vakjury samengesteld op basis van ervaring en expertise. De leden van de vakjury zijn:

Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Sportman van 1999, 2000, 2004
Leontien Zijlaard-van Moorsel, winnaar Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Sportvrouw van 1990, ‘93, ’99, 2000, ’03, ‘04
Charles van Commenée, chef de mission Olympische Spelen Beijing 2008
Henk Gemser, chef de mission Olympische Spelen Vancouver 2010
Thea Limbach, chef de mission Paralympische Spelen Beijing 2008
Joop Alberda, coach, voorgedragen door NLCoach
John Volkers, sportjournalist, voorgedragen door de NSP
Ewoud van Winsen, sportjournalist, voorgedragen door de NSP
Jeroen Bijl, Manager Topsport NOC*NSF, tevens technisch voorzitter van de vakjury

Uitzending

De NOS zendt het NOS | NOC*NSF Sportgala op dinsdagavond 18 december live uit op Nederland 1. Het TV-programma is te volgen van 20.30 tot 22.00 uur.

Koninklijk Huis

Uniek dit jaar is dat het Koninklijk Huis op de middag voorafgaand aan het Sportgala de medaillewinnaars van London 2012, zowel Olympisch als Paralympisch, ontvangt in het Amsterdamse Paleis op de Dam. Dit maakt het voor deze sporters een extra feestelijke dag.

>> Kijk hier voor meer voor informatie over het Sportgala en de eerdere winnaars.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.