Arnhem,
21
januari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Tweemaal goud bankdrukkers in Norfolk

NORFOLK – De Nederlandse bankdrukkers hebben een overwegend succesvol weekend achter de rug in het Britse Norfolk. Patrique Dankers en Melaica Tuinfort veroverden tijdens de 2013 Open UK Benchpress goud in hun klasse. Robbert-Jan Melissant debuteerde in de klasse tot 100 kilogram, maar hij zag zijn drie beurten afgekeurd.

In totaal waren er ruim 35 atleten aanwezig, allen met beperking. De meesten kwamen uit Groot-Brittannië, maar er waren ook vertegenwoordigers uit Ierland en Nederland.

Melaica Tuinfort (klasse 82,5+) had een mooie opbouw in haar wedstrijd. Ze begon met een geslaagde lift van 100 kg. Daarna tilde ze met succes 104 kg. Haar derde beurt, met 107 kg op het halter, werd ook goedgekeurd, waarmee ze de eerste plaats behaalde in haar klasse.

Patrique Dankers had slechts twee pogingen nodig om het goud te bemachtigen in de klasse tot 88 kg. De Nederlander begon met een geslaagde lift van 173 kg. In zijn tweede beurt vestigde hij met 178 kg een persoonlijk record. Dankers probeerde vervolgens ook nog 180 kg te drukken, maar deze poging werd technisch afgekeurd.

Er zijn in januari bij het bankdrukken nieuwe gewichtsklassen geïntroduceerd. Bondscoach Martin Verdiesen daarover: “Melaica kwam voorheen uit in de +107 kg categorie; Robert-Jan in de categorie tot 97 kg, Patrique was afgevallen en zou uitkomen in de categorie -82.5kg. Tijdens het inschrijven (eind 2012) was dit nog de juiste categorie. Sinds januari 2013 wordt echter met een nieuwe categorie gewerkt en komt Patrique uit in de categorie tot -88 kg. Desondanks drukte Patrique flink meer dan zijn concurrenten. Zowel Melaica als Robbert-Jan waren onlangs ziek geweest en nog niet helemaal fit. De volgende keer beter.”

Kort na de Paralympische Spelen in Londen overleed Piet Legerstee. Hij was als teammanager jarenlang betroken bij de Nederlandse bankdrukkers en was in Londen nog actief als jurylid en scheidsrechter. Naar aanleiding van zijn overlijden heeft de BWAD England een trofee beschikbaar gesteld. Speciaal hiervoor waren zijn vrouw Leidje en Linda Legerstee meegereisd naar Norfolk om dit gebaar te ondersteunen.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.