Nanjing,
24
augustus
2014
|
18:28
Europe/Amsterdam

Twee watersportmedailles en een finaleplaats voor de hockeysters

Overzicht dag 8 Nanjing 2014

Samenvatting

Youth Olympic TeamNL heeft twee medailles toegevoegd aan het totaal van acht. Op Jinniu Lake kreeg zeilster Odile van Aanholt het zilver omgehangen en veroverde windsurfer Lars van Someren een bronzen medaille. Met nog drie wedstrijddagen in het vooruitzicht heeft de Nederlandse ploeg onder leiding van chef de mission Mark Huizinga tien medailles gewonnen: drie keer goud, drie keer zilver en vier brons. Verder bereikten de hockeysters de finale en stroomden de basketbalsters als groepswinnaar de laatste zestien in.

Odile van Aanholt leek in de Byte CII-klasse tot een minuut voor het einde van de wedstrijd op een gouden koers te liggen. Ze had een goede start gehad, verloor vervolgens in de regen en mist enkele posities, maar knokte zich terug naar de zesde plek, precies genoeg omdat haar Singaporese concurrent derde lag. In een tumultueus slot veranderde er echter van alles: bij de laatste boei voer de Hongaarse koploper plots even de verkeerde kant op en schoof de Singaporese Samantha Yom een plekje op. Tegelijkertijd verloor Van Aanholt een positie en werd goud zilver. 

Lars van Someren consolideerde zijn bronzen positie in de BIC Techno. “Het was vooral in het begin spannend, met zeven jongens die nog kans op een medaille hadden”, zei coach Robbert-Jan van Velzen. Door enkele sterke windvlagen wisselden de posities sterk, maar later werd het rustiger.” Van Someren lag toen op de vierde plaats en wist zijn concurrent in de strijd om het brons, de Fransman Tom Monnet, aan kop. De Almeerder wist zijn vierde plek echter in handen te houden en kreeg even later het brons omgehangen. Lees hier meer over de watersportmedailles. 

Hockey 

De Nederlandse hockeysters bereikten de finale van het Olympische toernooi. In de halve finales werd Argentinië met 4-2 verslagen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De Argentijnsen hadden geleerd van het groepsduel tegen Nederland, waarin ze een lesje in effectiviteit hadden gekregen. In de eerste periode hielden de teams elkaar in evenwicht, zij het dat de Zuid-Amerikaansen iets meer doelpogingen hadden en ook op voorsprong kwamen via Jankunas. Nederland wist geen echt grote kansen te creëeren en zag ook dat het afstandsschot, een machtig wapen in de vorige ontmoeting, geneutraliseerd werd. In de tweede periode hield Argentinië controle. De speelsters hadden het vermogen om op elke plek in het veld een tegenstander te omspelen en hielden het veld groot, zodat Oranje moeilijk echte druk kon zetten. Halverwege de tweede periode sloeg Nederland na een balverovering in het middenveld toe; Maxime Kerstholt kwam in balbezit, bedacht zich geen moment en knalde de bal loeihard achter de keeper. Toen kort erop Eline van Erk voor een voorsprong zorgde, leek Oranje op rozen te zitten. 

In de derde periode had Nederland meer controle tot Ginella Zerbo met een kaart naar de kant moest, omdat ze na een fluitsignaal alsnog de bal in het doel schoot. Dat bleek een dure uitsluiting, want Argentinië speelde zich goed vrij en wipte vier minuten voor tijd de gelijkmaker achter Karlijn Adank. Eenmaal weer voltallig zette de ploeg van bondscoach Ageeth Boomgaardt nog een keer aan. Een afstandsknal van Michelle Fillet bleef nog op de Argentijnse lijn liggen, maar twee minuten voor tijd scoorde Maxime Kerstholt wel. Een minuutje later stelde Marijn Veen met een schot de finaleplaats veilig. “Hier zat alles in”, lachte Boomgaardt na de wedstrijd. “Opgelucht, dat is wel het goede woord ja”, vond Huisman na de late ontsnapping. Nederland ontmoet in de eindstrijd gastland China, dat Japan versloeg.

Basketbal 

De basketbalsters wonnen ook hun twee laatste groepsduels. Aan het eind van de middag versloeg de ploeg van bondscoach Peter van Paassen Brazilië met 21-6, later in de avond haalde ook Slovenië het einde van de tien minuten speeltijd niet: 21-13. Nederland is nu met acht zeges uit negen wedstrijden groepswinnaar en treft in de achtste finales de nummer acht van de andere groep, Guam. Het duel wordt maandag om 19.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd) gespeeld.

Golf 

Voor de golfers stond de eerste dag van de landenteamwedstrijd op het programma. Over drie dagen strijden Lars Keunen en Marit Harryvan als team om de medailles door achtereenvolgens fourball, foursome en strokeplay te spelen. Op de eerste dag stond het fourball op het programma, waarbij beiden de achttien holes afleggen en per hole de beste score van de twee telt. Op de fraaie course van de Zhongshan International Golf Club ging het moeizaam met het Nederlandse duo. Harryvan had nog last van de polsblessure die ze tijdens de tweede dag van de individuele wedstrijd opliep “en ze kon daardoor niet voluit slaan”, legde coach Floris van Imhoff uit. Harryvan en Keunen slaagden er te weinig in om birdies te scoren of goede uitgangsposities voor scores onder het baangemiddelde uit te spelen. Bij het putten lukte het af en toe net niet, zodat het zetje om onder par uit te komen uitbleef. Nederland eindigde op en boven par, ruim achter het leidende drietal Korea (-11), Italië (-10) en Australië (-9). Maandag zetten de golfers hun toernooi voort met foursome, waarbij de spelers om en om een bal slaan. 

Wielrennen 

De wielrenners, waarvan het jongensteam twee dagen geleden goed was voor brons in de teamwedstrijd, sloten hun Jeugd Olympische Spelen af met de mixed relay landenwedstrijd. Voor Nederland ging Viviana van Hees van start op een mountainbikeparcours. Ze tikte daarna haar collega BMX’er Niek Kimmann aan, die hetzelfde parcours reed en na zijn finish ‘het stokje’ overgaf aan Wiebe Scholten, die een wegparcours moest afleggen. Lotte Eikelenboom was de laatste van de vier en ook zij legde een parcours op de weg. Nederland liet uiteindelijk de negentiende tijd klokken. 

Hippische sport 

Voor Lisa Nooren waren de medailles na een teleurstellende eerste dag met veertien strafpunten al uit zicht. In de tweede ronde liet de in België woonachtige Limburgse daar met haar paard For The Record nog eens acht strafpunten op volgen, zodat ze haar individuele Olympische toernooi als twintigste eindigt. Eerder deze week veroverde Nooren met Europa wel goud in de intercontinentale wedstrijd.