Arnhem,
08
november
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Tour de France in 2015 van start in Utrecht

UTRECHT – De Ronde van Frankrijk gaat in 2015 van start in Utrecht. Het is de zesde keer dat de Tour de France een Nederlandse stad als startplaats heeft. Amsterdam had in 1954 de primeur, daarna volgden Scheveningen in 1973, Leiden in 1978, Den Bosch in 1996 en Rotterdam in 2010. “De start van de Tour de France in Utrecht is goed voor Nederland, goed voor stad en regio en goed voor de sport. Het geeft Utrecht de kans om voor een internationaal publiek de stad te laten zien'', reageerde Aleid Wolfsen, burgemeester van de Domstad opgetogen.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, feliciteert Utrecht van harte: “Dat hebben ze toch maar knap gedaan. Met de Europese Jeugd Olympische Spelen in Utrecht deze zomer nog vers in het geheugen ben ik er van overtuigd dat het een fantastisch evenement zal zijn waar heel Nederland van zal genieten en geïnspireerd door zal raken. Ook in Utrecht winnen we veel met sport.”

De gemeente Utrecht voerde jarenlang campagne om het Grand Départ van het grootste wielerspektakel ter wereld binnen te halen. Dit voorjaar reserveerde de stad al 5 miljoen euro voor de werving. Het bedrijfsleven heeft naar verluidt de resterende 5 miljoen bij elkaar gebracht.

Voor Utrecht betekent de Tourstart Wolfsen een flinke impuls. ,,Er komen 800.000 tot een miljoen bezoekers. Dit is het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld, alleen de Olympische Spelen en het WK Voetbal zijn groter. We moeten het zien als een regio-evenement. Alle hotels zullen een week lang vol zitten.'

,,Bovendien is dit een impuls voor Utrecht als fietsstad en voor de breedtesport'', vervolgt Wolfsen. Wat betreft de financiering worden er zowel publieke als private bronnen aangeboord. ,,Daardoor kunnen we een ambitieuze start organiseren. Bovendien hebben we onder de bewoners van de stad een onderzoek laten doen. Zelfs de mensen die geen wielerfans zijn, zeggen: 'doen'. Het is een heel mooi evenement voor de stad."
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.