Arnhem,
19
oktober
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Toekomst professionele wielrennen gebaat bij de waarheid

Het grootste probleem om het professionele wielrennen een nieuwe schone en sportieve toekomst te bieden is het verleden. Er zal eerst helder moeten worden wat er allemaal precies in de voorbije tijd is gebeurd, voordat de professionele wielersport daadwerkelijk schoon schip kan maken.

De afgelopen weken lieten verschillende bestuurders en andere betrokkenen op basis van het vernietigende USADA rapport over het systematisch dopinggebruik van Lance Amstrong en zijn discipelen weten dat het maar beter zou zijn om een streep onder het verleden te zetten. Ook het begrip ‘generaal pardon’ heb ik een paar keer teruggelezen in verschillende reacties.

Dat lijkt mij nu juist het recept voor voortmodderend gedoe van een sportbedrijfstak die intens ziek is. In dat opzicht is het vertrek van de Rabobank als sponsor van de professionele wielersport slechts een symptoom van hetgeen er daadwerkelijk aan de hand is.

‘Als je bij de portier begint, kom je nooit bij de directeur’, citeerde de commentator van NRC Handelsblad oud-premier Schermerhorn vandaag, naar aanleiding van de crisis in de wielersport. En zo is het. Het zijn niet alleen de renners die verantwoordelijk zijn voor het feit dat zij in de afgelopen decennia stelselmatig via list en bedrog overwinningen boekten.

De wielersport is de grip op hun eigen sport volledig kwijtgeraakt. Bestuurders, sponsoren, renners, (internationale) sport- en marketingorganisaties, zij allemaal zijn verantwoordelijk voor de deplorabele toestand waarin deze mooie sport uiteindelijk is terechtgekomen. Verblind door het grote geld, grote commerciële belangen, publiciteit en macht heeft men een onbeheersbare situatie laten ontstaan.

Het is heel begrijpelijk dat de Rabobank vandaag is gestopt met het sponsoren van het professionele wielrennen. Dat kon je van verre aan zien komen. Dat betekent echter niet dat de bank niet ook een onderdeel is van het systeem. Ondanks hun grote (maatschappelijke) waarde voor de sport in algemene zin, zou het de bank niet hebben misstaan als zij vandaag ook met iets meer zelfreflectie had teruggekeken op zeventien jaar wielersponsoring.

Columnist en oud-renner Peter Winnen gaat wellicht wat erg ver als hij zegt: "Het zou de bank sieren wanneer ze zegt: wij bekennen schuld. Wij waren onderdeel van het complot. Ook wij behoorden tot de inner circle. Als trouwe broeders verscholen wij ons onder de paardendeken van de omerta.”

Maar deze opvatting geeft wel aan dat veel mensen willen weten wat er allemaal precies is gebeurd. De onderste steen boven dus. Er zijn veel betrokkenen die veel weten, maar zeggen van niets te weten. Dat kan in het belang van de wielersport en in het collectieve belang van de hele sport niet waar zijn.

Samen met de voorzitter van Koninklijke Nederlandse Wieler Unie, Marcel Wintels, heb ik vandaag dan ook gepleit voor het instellen van een internationaal gedragen Waarheidscommissie, die moet kunnen beschikken over voldoende juridische middelen om de waarheid, en niets dan de waarheid op tafel te krijgen. Want pas als er helderheid is over het verleden, kan er daadwerkelijk worden gebouwd aan een nieuwe toekomst van de mooie sport die wielrennen heet.

In de komende weken zullen KNWU en NOC*NSF de mogelijkheden onderzoeken om een dergelijk initiatief te nemen.

Gerard Dielessen

Algemeen directeur NOC*NSF

PS: Beluister hier mijn vraaggesprek over dit onderwerp bij het NOS Radio1 Journaal nog eens na:Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.