Arnhem,
10
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Thomas Bach nieuwe voorzitter IOC

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

BUENOS AIRES - De Duitser Thomas Bach volgt Jacques Rogge op als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Dat heeft de aftredend preses vanmiddag tijdens het 125ste IOC-congres in Buenos Aires bekendgemaakt. De Duitser is de negende voorzitter van de internationale sportkoepel.

De 59-jarige jurist werd verkozen boven Sergej Boebka, Richard Carrión, Ng Ser Miang, Denis Oswald en Wu Ching-Kue. Na de eerste stemronde viel de Taiwanees Wu af, waarna Bach in de tweede ronde de vereiste meerderheid kreeg.

Bach, die met het Duitse floretteam in Montréal 1976 goud won, is de eerste Olympisch kampioen die IOC-voorzitter wordt. Hij werd in 1991 benoemd tot IOC-lid, trad in 1996 toe tot het uitvoerend comité en is sinds 2000 vice-voorzitter. Bach werd gekozen voor acht jaar; die termijn kan nog met vier jaar worden verlengd. "Ik wil een voorzitter zijn voor iedereen. Mijn deur, mijn oren en mijn hart zijn altijd open'', sprak de opvolger van Jacques Rogge in zijn aanvaardingsspeech.
"Ik dank mijn vrienden en collega's die op me gestemd hebben. Het is een overweldigend teken van vertrouwen. Ik heb groot respect voor mijn opponenten en hen die niet op mij stemden. Ik wil ook jullie vertrouwen winnen'', sprak Bach, de eerste Duitser die het IOC gaat leiden. "Ik ken de grote waarde van het voorzitterschap. Eenheid in diversiteit, is mijn motto.''

Bekijk de bedankbrief die Jacques Rogge eerder stuurde aan NOC*NSF.

Bekijk de bekendmaking van de nieuwe voorzitter: