Arnhem,
13
juni
2015
|
00:04
Europe/Amsterdam

Taekwondo Oogink leidt European Games TeamNL stadion in tijdens opening

BAKU – Taekwondoka Reshmie Oogink heeft vanavond in Baku namens European Games TeamNL de Nederlandse vlag gedragen tijdens de opening van de eerste Europese Spelen. De openingsceremonie van Baku 2015, waar Lady Gaga een kort verrassingsoptreden gaf, werd gehouden in het nieuw gebouwde National Stadium.

Oogink ging een bescheiden Nederlandse delegatie vooraf, met een klein aantal sporters, aangevuld met begeleiders. “Een aantal sporters is er nog niet, want die komen later pas in actie”, verklaarde chef de mission Jeroen Bijl. “Anderen beginnen morgen met hun toernooi. De regel is dat wie binnen 24 uur na de openingsceremonie zijn of haar wedstrijd heeft, niet meeloopt in de openingsceremonie. Bij de Olympische Spelen is dat 48 uur. Nu is dat anders, want deze ceremonie duurt veel korter en sporters hoeven bovendien niet zoveel te staan.”

Bijl en de aanwezige sporters kenden in Baku een ontspannen voorbereiding op de Spelen. “Het Atletendorp is van een hoog niveau en echt een plek waar de sporters zich thuis voelen. Er zijn veel grote, gemeenschappelijke ruimtes. De wedstrijdaccommodaties zijn ook mooi, veelal nieuw en echt af. Maar ze zijn ook functioneel en voor de sporters dus optimaal. Organisatorisch is het allemaal vergelijkbaar met de Olympische Spelen.”

In het Baku Aquatics Center begon vrijdagochtend, twaalf uur voor de openingsceremonie, al het synchroonzwemmen. Het Wit-Russische duo Hanna Shulhina en Dominika Tsyplakova beet het spits af en schreef daarmee historie door als eerste sporters ooit in actie te komen op de Europese Spelen. Ook European Games TeamNL in actie. Bij het synchroonzwemmen eindigden zowel het duet Bregje en Noortje de Brouwer als het team in de voorronde van de vrije routine op een negende plaats. Beiden komen later in het toernooi opnieuw in actie. De waterpolomeisjes (alle zwemdisciplines op de Europese Spelen zijn jeugdtoernooien) verpletterden Israël, met 29-1.

Lees meer op www.nocnsf.nl/baku2015 en op twitter via @nocnsf