Arnhem,
06
oktober
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Steun voor plan ontwikkeling gehandicaptensport in Caribisch gebied

ARNHEM - NPC of the Netherlands krijgt een bedrag van 30.000 euro van de Agitos Foundation van het International Paralympic Committee (IPC), om de Paralympische- en gehandicaptensport in de Nederlands sprekende landen in het Caribisch gebied verder te ontwikkelen.

De Agitos Foundation, vorig jaar in het leven geroepen door het IPC om de gehandicaptensport wereldwijd verder te ontwikkelen, maakte deze week een lijst van dertig projecten bekend, waarvoor in totaal 630.000 euro beschikbaar is. Een ervan is een aanvraag uit Nederland. Het is de bedoeling om door middel van nationale en regionale samenwerking de Nederlands sprekende landen in het Caribisch gebied (Suriname, Aruba, Curacao en Bonaire) te helpen om hun Nationale Paralympisch Comités (in Suriname en Aruba) verder te ontwikkelen.

“In Nederland hebben we een unieke organisatiestructuur voor het Nationaal Paralympisch Comité (NPC). We werken in de praktijk binnen NOC*NSF volledig geïntegreerd op zowel topsport- als breedtesport niveau. Met de kennis die we hier de afgelopen jaren mee hebben opgedaan, helpen we graag andere landen om ook daar meer mensen met een handicap aan het sporten te krijgen”, aldus Rita van Driel, Secretary General van NPC of the Netherlands.

Al eerder werd vanuit Nederland samengewerkt met het Nationaal Paralympisch Comité van Suriname, tijdens het International Paralympic Youth Camp, dat in 2011 in Amsterdam werd gehouden. Tijdens dat evenement werd duidelijk tegen welke problemen men in Suriname aanloopt en werd een plan opgesteld om deze op te lossen. Sindsdien is er al veel verbeterd, maar is ook duidelijk geworden dat er meer ondersteuning nodig is om echt de volgende stappen te kunnen zetten. NOC*NSF zal daarbij ook adviseren dat men overzee eenzelfde soort samenwerking aangaat met de NOC’s daar, als hier het geval is.

NPC of the Netherlands / NOC*NSF is daarnaast benaderd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van Aruba, met het verzoek om te helpen bij het opzetten van een Nationaal Paralympisch Comité en goed georganiseerde activiteiten op het gebied van Paralympische sport. In dat kader waren Nederlandse deskundigen in augustus van dit jaar al met Paralympisch atlete Marlou van Rhijn en de stichting Playable op Aruba, om de Paralympische sport te promoten.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.