Arnhem,
24
juni
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Stages Sportfonds Leo van der Kar toegekend

ARNHEM - Talenten op het gebied van schaken, synchroonzwemmen, honkbal en eventing mogen dit najaar op buitenlandse stage met een topper binnen hun discipline. De stages zijn afgelopen week toegekend vanuit het Sportfonds Leo van der Kar.

De schaaksters Anne Haast en Lisa Schut gaan in oktober zes dagen op trainingsstage naar Slovenië. De talenten gaan daar trainen met grootmeester Andrei Mikhalchisin. Deze geboren Oekraïener was in het verleden onder meer trainer van diverse wereldkampioenen, zoals Anatoly Karpov, Susan Polgar en Maia Chiburdanidze. De stage is van 11 tot 16 oktober.

Milan Post, Rowan van Hoek en Ruben Prins behoren tot de meest talentvolle honkballers van Nederland. Het drietal zal van 20-30 september in de VS gaan trainen onder leiding van Charlie Greene, catching instructor in de Major League Baseball.

De synchroonzwemsters Nienke Grun, Liza Foppen en Mirthe Kuperus gaan in oktober tien dagen trainen onder leiding van de Canadese Kasia Kulesza. Deze topchoreografe was zelf in het verleden ook een succesvol synchroonzwemster. Zo won ze zilver met het Canadese team tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Als choreografe is ze expert op de vrije uitvoering.

De 20-jarige eventing-amazone Nienke van Roekel mag dit najaar tien dagen op stage naar Duitsland, waar ze kan gaan trainen met Michael Jung. Deze 30-jarige Duitser is een grootheid bij het eventing. Op de Olympische Spelen in Londen won hij zowel goud in de individuele wedstrijd als bij het team. Individueel veroverde hij goud op de Wereldruiterspelen in 2010 in Lexington. De exacte datum van de stage wordt later bekend.

Het Sportfonds Leo van der Kar biedt al sinds 1960 jonge, talentvolle sporters door een buitenlandse stage of een stageweek in Nederland, de kans om serieus kennis te maken met de topsport en de topsportcultuur. Ook het trainen onder een gerenommeerde buitenlandse coach is zeer leerzaam, zowel voor de sporters als voor de begeleidende coach. Zonder het fonds zouden sporters deze belangrijke stap in hun topsportcarrière moeten missen, doordat bij bonden vaak geen budget aanwezig is voor dergelijke internationale trainingsstages.

Sporters die in het verleden gebruik hebben gemaakt van het fonds zijn onder anderen de atleten Rens Blom en Rutger Smith, judoka Deborah Gravenstijn, zeilster Lobke Berkhout, veldrijdster Daphny van den Brand, volleybalster Manon Flier en turner Jeffrey Wammes.

NOC*NSF wil optimale sportomstandigheden voor iedereen in Nederland en verzorgt sinds een aantal jaren voor het Leo van der Kar-fonds de uitvoering van de stages. Dit jaar kreeg de sportkoepel zestien aanvragen binnen, waarvan er vier zijn gehonoreerd.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.