Arnhem,
05
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Staatssecretaris laat zich informeren over preventie met sport

DELFT – Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is maandag op uitnodiging van NOC*NSF op werkbezoek geweest in Delft. De bewindsvoerder bracht een bezoek aan DSV Full Speed op het sportpark Kerkpolder en aan een Krajicek Playground, waar hij zich liet voorlichten over de rol die sportclubs kunnen spelen bij de aanpak van problemen in de wijk. In het Reinier de Graaff Ziekenhuis gaf kinderarts Nico van der Lely de staatssecretaris uitleg over de werking van alcohol bij jongeren.

Sportverenigingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van problemen in wijken met een lage sociaaleconomische status. De clubs vormen de spil binnen lokale samenwerkingsverbanden met maatschappelijke partners, bedrijven en de gemeente. Ze werken samen met onderwijs, cultuur, gezondheidszorg, welzijn en de wijkagent.

Vertegenwoordigers van sportverenigingen, -bonden, gemeenten en de Krajicek Foundation vertelden staatssecretaris Van Rijn over hoe zij in Delft en Rotterdam preventie realiseren met sport. Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF, was ook bij het werkbezoek aanwezig. “De hedendaagse sportvereniging verandert van een traditionele vereniging in een ‘open club’,” aldus Lenselink. “Veel sportclubs kunnen en willen een sterkere maatschappelijke rol spelen, maar kunnen deze transitie vaak niet zelfstandig vormgeven. In de transitiefase is tijdelijke hoogwaardige begeleiding nodig, waarna sportclubs dit zelf duurzaam kunnen voorzetten.”

Verantwoord alcoholbeleid
De lichamelijke en geestelijke gevolgen van het gebruik van alcohol op het zich ontwikkelende brein van een puber kunnen desastreus zijn. Daarom is de leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcohol is per 1 januari verhoogd naar achttien jaar. Dat betekent dat alcoholverstrekkers, waaronder sportkantines, geen alcohol mogen verkopen aan minderjarige jongeren. Erik Lenselink: “Binnen de sport is nog veel te winnen met een gezonde sportkantine en verantwoord alcoholbeleid. NOC*NSF vindt het belangrijk dat de sport(kantine) zijn verantwoordelijkheid neemt en zich actief met deze onderwerpen bezighoudt. Hiervoor is awareness en een cultuuromslag nodig. Maar de sport kan dit niet alleen, steun van en samenwerking met overheid en bedrijfsleven is nodig.”
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.