Arnhem,
17
december
2014
|
11:21
Europe/Amsterdam

Sportprijzen 2014 uitgereikt

Na een bijzonder positief sportjaar, waarin het aantal Nederlanders dat minstens 1x per week sport ten opzichte van vorig jaar met 300.000 is gestegen, zijn op het NOS | NOC*NSF Sportgala 2014 de Sportprijzen 2014 uitgereikt. Louis van Gaal, Bibian Mentel, het Nederlands voetbalelftal, Max Verstappen, Ireen Wüst en man toonden zich zeer verguld met deze waardering van de Nederlandse topsporters en coaches.

Coach van het Jaar 2014: Louis van Gaal
Vriend en vijand is het er over eens dat de onverwachte bronzen medaille van Oranje op het WK voetbal voor een belangrijk deel op het conto van Louis van Gaal is te schrijven. Op alle facetten van het coachvak toont Van Gaal zich een meester. Hij slaagt erin zijn mannen op fysiek, tactisch en mentaal vlak zó te prepareren, dat velen ver boven zichzelf uitstijgen. Eén van de hoogtepunten uit het oeuvre van de coach is de succesvolle keeperswissel voorafgaand aan de penaltyserie tegen Costa Rica. Ook in het buitenland oogst Van Gaal volop lof voor zijn prestaties met Oranje. Na de zomer wordt hij coach van wereldclub Manchester United.

Paralympische sporter van het Jaar 2014: Bibian Mentel
Bibian Mentel wordt in 2014 Paralympisch kampioen op de para-snowboardcross. Een nieuw onderdeel, dat vooral dankzij de jarenlange inspanningen van Mentel zelf zijn debuut maakt op het programma van de Paralympische Winterspelen. Na een voorzichtige eerste run, laat de geboren Utrechtse in run twee en drie duidelijk zien wie de beste is in Sochi. Eerder in het jaar wint Mentel ook al met grote overmacht het eindklassement van de World Cup. Aan het eind van de Spelen, krijgt Mentel de prestigieuze Wang Youn Dai Award, voor haar grote inzet op maatschappelijk vlak.

Sportploeg van het Jaar 2014: Nederlands voetbalelftal heren
Vooraf dicht niemand Oranje veel kansen toe op het WK voetbal in Brazilië. Maar na de wonderschone kopgoal van Robin van Persie in de openingswedstrijd tegen Spanje gaat de Nederlandse equipe, bestaande uit een mix van ervaren en tamelijk onervaren spelers, geloven in eigen kunnen. Dat geloof wordt met elke wedstrijd sterker en resulteert in een dikverdiende bronzen medaille. Ook al is niet elke wedstrijd een lust voor het oog, van de passie en het doorzettingsvermogen van dit elftal genieten deze zomer miljoenen Nederlanders.

Young Talent Award 2014 van Lotto: Max Verstappen
In 2014 maakt Max Verstappen (17) de overstap van het karting naar de autosport. Hij slaat de logische stap van karting naar Formule Renault 2.0 over en neemt meteen de stap naar de Formule 3. Met tien overwinningen in het FIA Formule 3 kampioenschap (het voorportaal van de Formule 1) en daarmee uiteindelijk een derde plaats in de eindklassering, rijdt Verstappen een topseizoen. Met zijn prestaties weet hij zich in de kijker te rijden van het Formule 1 veld. Met een Formule 1 contract voor 2015 als resultaat, als jongste autocoureur ooit. Tot slot wint Max dit jaar de prestigieuze Zandvoort Masters of Formula 3.

Sportvrouw van het Jaar 2014: Ireen Wüst
2014 is voor Ireen Wüst een jaar van een nieuwe medailleregen, met goud op de 3.000 meter en de ploegenachtervolging en het zilver op de 1.000, 1.500 en 5.000 meter op de Winterspelen in Sochi. Met haar in totaal acht Olympische medailles wordt ze de succesvolste Nederlandse Olympiër uit de geschiedenis. Wüst is daarnaast ook nog eens oppermachtig tijdens de WK allround, waar ze haar vijfde wereldtitel verovert. Vanwege het feit dat ze in Sochi meer medailles dan elke andere vrouw heeft gewonnen, ontvangt Wüst de ANOC Award voor beste vrouwelijke sporter tijdens de Olympische Spelen in Sochi.

Sportman van het Jaar 2014: Arjen Robben
In Nederland weten we het zeker: niet Lionel Messi, maar Arjen Robben uit Bedum is de beste speler op het WK voetbal 2014. Zodra hij aan de bal komt, kruipen toeschouwers naar het puntje van hun stoel en beven verdedigers. Zelfs met een dubbele dekking kan hij niet worden gestopt. Hij is niet alleen constant dreigend, maar ook het hele toernooi topfit. Daarnaast bewijst hij zich als teammotivator tijdens de momenten tussen de verlengingen en strafschoppen in. Robben behoort dit jaar in meerdere opzichten tot de absolute wereldtop.

 

De verkiezingsprocedure
NOC*NSF stelde samen met de sportbonden de groslijst op, waarna een vakjury de genomineerden bepaalde. De daadwerkelijke stemming vond vlak voor de live tv-uitzending plaats. Sporters brachten hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat deden voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brachten toen hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches telden voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden stonden voor de overige vijftig procent.

De vakjury bestaat uit de volgende personen:

  • Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Sportman van '99, 2000, 2004
  • Leontien Zijlaard-van Moorsel, winnaar Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Sportvrouw van 1990, ‘93, ’99, 2000, ’03, ‘04
  • Esther Vergeer, Paralympisch sporter van 2002, 2003, 2005, 2008, 2010
  • Charles van Commenée, ex-coach
  • Joop Alberda, coach, ex-coach
  • John Volkers, sportjournalist
  • Ewoud van Winsen, sportjournalist
  • Jeroen Bijl, Manager Topsport NOC*NSF, tevens voorzitter van de vakjury