Arnhem,
06
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Sportbonden roepen op tot bezinning

ARNHEM - Veel sportbonden staan deze week en komend weekeinde met verschillende initiatieven stil bij het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Naast voetbalbond KNVB, roepen onder meer de zwembond, volleybalbond, ijshockeybond, korfbalverbond, biljartbond, floorball en unihockeybond, jubond, handboogbond, gymnastiekunie en de hippische sportfederatie hun achterban op komend weekeinde een minuut stilte in acht te nemen.

“Ik heb bijzonder veel waardering voor deze initiatieven”, zegt NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis. “Het laat zien dat de sport steun wil betuigen aan de nabestaanden en een statement afgeeft om geweld in de sport niet te tolereren. Ik wil alle bonden aanmoedigen om dit te doen.”

De wedstrijden in het amateurvoetbal gaan komend weekend niet door in verband met het overlijden van de voetbalgrensrechter in Almere. Aan het begin van de wedstrijden in het betaald voetbal wordt een minuut stilte in acht genomen.

Bekijk hieronder een overzicht van een aantal andere initiatieven vanuit de sportbonden:

- De zwembond (KNZB) doet een beroep op de clubs om dit weekeinde een verklaring tegen geweld voor te lezen en/of een minuut stilte in acht te nemen.

- De volleybalbond (NeVoBo) verzoekt alle verenigingen om op één of meerdere momenten een minuut stilte te houden in de hal.

- Voor aanvang van alle ijshockeywedstrijden in de eredivisie, eerste divisie en de NIJB-beker wordt een minuut stilte in acht genomen. In alle ijshockeystadions zal bovendien een tekst tegen geweld worden uitgesproken.

- Bij de wedstrijden in de Korfbal League wordt voor aanvang van de wedstrijden een minuut stilte gehouden, ondersteund met een verklaring tegen geweld.

- In het biljarten wordt bij het NK Ankerkader 71/2 vrijdag voorafgaand aan de wedstrijden een minuut stilte gehouden. De biljartbond (KNBB) doet een beroep op alle verenigingen, teams, spelers om dit voorbeeld te volgen.

- De floorball en unihockeybond (NeFUB) roept haar scheidsrechters en teams op om zaterdag voor aanvang van elke wedstrijd een minuut stilte in acht te nemen en stil te staan bij het belang van veilig kunnen sporten.

- Bij de NK teams -17 judo, zaterdag in Markelo, wordt voorafgaand aan de wedstrijden een minuut stilte gehouden. De judobond (JBN) doet een beroep op alle clubs om dit voorbeeld te volgen en/of hier aandacht te besteden.

- De handboogbond (NHB) verzoekt alle organisatoren van wedstrijden voor aanvang een minuut stilte in acht te nemen.

- Het Watersportverbond staat achter de reactie en maatregelen van de KNVB, de activiteiten van NOC*NSF en de andere sportbonden die dit weekend aandacht besteden aan de trieste gebeurtenis in Almere.

- De gymnastiekunie (KNGU) roept alle aangesloten gymclubs en organisatoren van landelijke, regionale en lokale wedstrijden en activiteiten op om dit weekeinde een minuut stilte in acht te nemen.

- De hippische sportfederatie (KNHS) doet een beroep op haar leden, ruiters, officials en vrijwilligers om komend weekend stil te staan bij dit vreselijke voorval. Een mogelijkheid is om tijdens een wedstrijd een minuut stilte in acht te nemen om slachtoffers van geweld in de sport te gedenken, te werken aan een veilig sportklimaat en om met respect met elkaar om te gaan.

- De drakenbootfederatie (NDBF) besteedt zaterdag in haar algemene ledenvergadering ook aandacht aan het overlijden van de grensrechter.

- De hockeybond (KNHB) ondersteunt van harte alle initiatieven van hockeyverenigingen om dit weekend stil te staan bij de gewelddadige dood van deze vrijwilliger in de sport.

- De toerfietsunie (NTFU), de onderwatersportbond (NOB) en de dambond (KNDB) roepen met een verklaring op hun websites op tot een veiliger sportklimaat.

- De golffederatie (NGF) stelt voor haar leden een Facebook-pagina open om het onderwerp bespreekbaar te maken.

- In het basketbal (NBB) neemt het bestuur van Rayon West dit weekend voor aanvang van alle regio- en rayonwedstrijden een minuut stilte in acht.

- Bij de algemene ledenvergadering van de baseball en softballbond (KNBSB) wordt morgen een statement voorgelezen en vervolgens een minuut stilte in acht genomen. Dat gebeurt komend weekeinde ook bij twee jeugdevenementen.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.