Arnhem,
11
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Sport uit zorg over kansspelwetgeving tijdens SOPJ

DEN HAAG - NOC*NSF en sportfoundations hebben de jaarlijkse Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar aangegrepen om hun zorgen over nieuw kansspelbeleid te uiten bij staatssecretaris Teeven.

De jaarlijkse sportieve opening van het parlementaire jaar vond plaats op Het Plein in Den Haag. Voor één keer veranderde het Plein met een Krajicek Playground en een beachvolleybal City Court in een sportieve arena, waar gesport en gedebatteerd werd.

Staatssecretaris Teeven, Richard Krajicek, Andre Bolhuis en Alexander Rinnooy Kan gingen in gesprek over de nieuwe wet voor online kansspelen. De sport heeft de Staatssecretaris om een integrale visie op kansspelen gevraagd, waarbij ook duidelijkheid komt over de toekomst van loterijen. Ook drongen zij er bij de Staatssecretaris op aan om de kansspelbijdrage voor sport en goede doelen binnen een nieuwe wet veilig te stellen.

Richard Krajicek, Founder Krajicek Foundation: “De loterijbijdrage van 750 mln per jaar is van levensbelang voor sport en andere goede doelen. ik maak me zorgen over de voorgestelde wet voor online kansspelen als die deze bijdrage op het spel zet."

André Bolhuis: “Natuurlijk ondersteunt NOC*NSF het standpunt dat het op korte termijn afgelopen moet zijn met het illegale internetgokken. Maar dan wel door te reguleren in plaats van te liberaliseren, met bescherming van de kansspelbijdrage uit loterijen."

Alexander Rinnooy Kan: "Voor de verbouwing van het kansspelhuis moet de fundering eerst op orde zijn. Het kabinet moet zijn eerdere beloftes nakomen en veilig stellen dat de loterijen tenminste op het huidige niveau kunnen blijven bijdragen aan de goede doelen van Nederland. In de huidige voorstellen van staatssecretaris Teeven vinden wij daarvan erg weinig terug."

De sportieve opening werd afgetrapt met de Kids Games. Zestig kinderen uit Den Haag, Amsterdam en Rotterdam gingen in de middag met elkaar aan de slag tijdens voetbal, streethockey en beachvolleybal clinics. De clincis werden onder andere verzorgd door Alexander Brouwer en Robert Meeusen, wereldkampioenen beachvolleybal en De Aanvoerders, een verbond van prof- en amateurvoetballers die hun verantwoordelijkheid nemen en staan voor de kracht en schoonheid van het voetbal.

Minister Opstelten, opende de Kids Games door hen een sportieve en leuke wedstrijd toe te wensen. Vervolgens kregen alle aanvoerders uit handen van Ivo Opstelten en Ben Wijnstekers, één van de initiatiefnemers van De Aanvoerders een aanvoerdersband overhandigd.

Na het gesprek over kansspelen ging Staatssecretaris van Rijn met wethouders Eric van den Burg (Amsterdam) en Antoinette Laan (Rotterdam) in gesprek over het Nationaal Preventie Plan. De sport ziet dit plan als de kans om de 300 meest ongezonde buurten in Nederland weer gezond te maken.

Naast bovenstaande bewindspersonen waren ook minister Stef Blok en vele Kamerleden aanwezig. De sport werd ondermeer vertegenwoordigd door Stephan Veen en Floris Evers, voormalig Hockey Internationals, Bibian Mentel, Paralympisch snowboardster en Daphne Koster, aanvoerster Nederlands Elftal.

De Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar is een initiatief van NOC*NSF, de Sportbank en de Richard Krajicek Foundation.

Bekijk de reportage 'Nieuwe gokwet funest voor de sport' (EenVandaag, 23 september 2013):
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.