Arnhem,
21
februari
2018
|
09:23
Europe/Amsterdam

Sport blij met steun VWS voor meer kansen voor topsporters

Samenvatting

Het kabinet investeert € 10 miljoen per jaar extra in de Nederlandse topsport. Sporters krijgen daarmee meer kansen om mee te doen aan belangrijke internationale wedstrijden en trainingsstages. Er kan verder gewerkt worden aan het niveau en de kwaliteit van talenten zodat zij een betere aansluiting vinden bij het topsportniveau. En er wordt meer geïnvesteerd in de opleiding en ontwikkeling van topcoaches. Zo draagt deze extra €10 miljoen bij aan de topsportambitie van NOC*NSF: Meer medailles in meer sporten met meer impact. 

In zijn brief aan de Tweede Kamer van 20 februari 2018, geeft de minister aan tot en met 2020 vast te willen houden aan de uitgangspunten van het huidige topsportbeleid. Zo geeft hij het talent, de sporter maar ook de bonden meer zekerheid.

Wedstrijdprogramma
Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF: “De sportbonden geven bij ons aan dat de internationale wedstrijdprogramma’s steeds meer worden uitgebreid. De worldranking wordt steeds belangrijker, ook voor WK- en Olympische en Paralympische kwalificatie. Daarom is het onze hoogste prioriteit om extra te investeren in de deelname aan internationale wedstrijden en trainingsstages. ”

Talenten
De Tweede Kamer heeft de wens dat meer sporters in meer takken van sport deelnemen aan grote sportevenementen. Daarom wil de minister het potentieel aan kansrijke topsporters vergroten, door te investeren in de kwaliteit van onze talenten

“Het topsportniveau in Nederland stijgt. Ook mondiaal is dat het geval. Dit betekent dat ook het niveau van Nederlandse talenten omhoog moet”, aldus Maurits Hendriks. “. Want als de senioren succesvoller worden, en we geen gat willen laten vallen tussen talent en senior, moeten de talenten wel mee. Nederland is een land met veel talent. Door betere begeleiding, een beter trainings- en wedstrijdprogramma en door een goede trainingsomgeving kunnen we het niveau van onze talenten verhogen. Dat is ons tweede speerpunt in het plan om deze extra gelden goed te besteden.”

Coaches
Minister Bruins geeft in zijn brief ook aan dat coaches voor sporters erg belangrijk zijn, omdat zij hen helpen om het maximale uit zichzelf te halen.

Hendriks stelt: “In PyeongChang zien we weer dat achter elke medaille die gewonnen wordt, een coach zit. Coaches zijn van onmisbare waarde voor onze talenten en topsporters. Maar waar weinig oog voor is, is het vak van de coach. Zij functioneren in een steeds complexere wereld. Het valt niet mee om goede coaches te vinden. Daarom willen we ook extra investeren in de opleiding van topcoaches. Zodat we ook in de toekomst de beste coaches voor onze sporters beschikbaar hebben.”

De brief van de minister aan de Tweede Kamer, met daarin ook aandacht voor de overige onderwerpen binnen het topsportbeleid waar deze extra investering voor gebruikt zal worden, is hier te vinden.

Bijlage: Infographic VWS investering extra 10 miljoen