Arnhem,
13
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Sport bindt VVD en PvdA

Stel dat de VVD en de PvdA het hart van een nieuwe coalitie gaan vormen dan kunnen ze het over één onderwerp heel snel eens zijn: Sport. Want beide politieke partijen hebben behartigenswaardige sportpassages in hun verkiezingsprogramma’s staan. Ik ga er dan ook van uit dat de liberalen en sociaal democraten een goed onderbouwde passage over de maatschappelijke waarde van sport in het regeerakkoord zullen opnemen.

Sport kan namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan een vitalere, gezondere samenleving. Ook de onderwijsprestaties worden, wetenschappelijk aangetoond, beter als je aan sport doet. En ook op het gebied van veiligheid kan sport interessante impulsen geven. Want als je op het sportveld staat kun je immers geen ‘kattenkwaad’ uithalen.

Beide partijen spreken in hun verkiezingsprogramma’s over het belang van deelname aan sport door de jeugd. De VVD wil dat jongeren op de basisscholen en het voortgezet onderwijs minimaal drie uur per week aan sport doen.

De PvdA stelt: ‘Zo bevordert sporten de integratie. Sport is niet alleen leuk, het is ook gezond. Het zorgt ervoor dat je in goede conditie blijft en heeft daarmee een preventieve werking in de zorg. Zo is sporten – ook voor kinderen – het beste medicijn tegen overgewicht.’

En de PvdA vindt bovendien ook dat ieder kind recht heeft op sport. In de afgelopen regeerperiode heeft de VVD aangetoond sport serieus te nemen. Zo ontwikkelde VVD-minister Edith Schippers het plan Sport en Bewegen in de Buurt. Binnenkort zijn zo’n 3000 sportbuurtcoaches actief die er voor moeten zorgen dat kinderen, maar ook ouderen, gaan sporten bij een van de bijna 25.000 sportverenigingen die Nederland rijk is.

De VVD vindt zichzelf de ‘sportpartij bij uitstek’. Laat dat dan ook maar eens zien door het brede belang van de sport een plaats te geven in het regeerakkoord, zou ik zeggen. En waarin dan inderdaad komt te staan dat het kabinet de ambitie ondersteunt om de sport in Nederland op Olympisch niveau te brengen.

We hebben afgelopen zomer weer eens gezien wat (top)sport met een samenleving doet en hoe belangrijk het is grote sportevenementen te organiseren. Niet alleen in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, maar ook in ons eigen land. Laat de nieuwe coalitie nu gebruikmaken van al die Olympische Inspiratie, die nu vers in ons geheugen zit. #GoTeamNL en Inspire a Generation!

Wij dromen graag over de Olympische Spelen van 2028, maar daarvoor nog, hebben we de steun nodig van de politiek voor de organisatie van de Youth Olympic Games in 2018 in Rotterdam. Daar willen we laten zien dat je met sport een belangrijke bijdrage kan leveren aan de gezondheid van de jeugd. IOC–president Jacques Rogge zegt het niet voor niets en hij heeft gelijk: obesitas is binnenkort onze grootste vijand. Sport voorkomt dat deze dreiging bewaarheid wordt.

De PvdA ondersteunt de ambitie om grote evenementen, ook de Spelen, te organiseren, mits de kosten maar niet boven de baten uitgaan. Dat is heel begrijpelijk en verstandig uiteraard.

De VVD wil extra financiële middelen voor de sport. Die moeten komen uit een verhoging van de afdracht van de kansspelen. Een logische route, waar de wet wel voor moet worden aangepast.

De verkiezingsprogramma’s van de winnaars van gisteren nog eens lezend kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat een gezamenlijke paragraaf in het regeerakkoord zo is opgetikt.

Wat mij betreft ligt de bal op de stip en staat er geen keeper in het doel.
Moet toch eenvoudig zijn voor Mark Rutte om als nieuwe premier de bal soepeltjes in de kruising te schieten.
En mocht hij daar hulp bij nodig hebben…

Wij staan klaar met al onze kennis en kunde.


Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.