Arnhem,
05
december
2014
|
10:37
Europe/Amsterdam

Van den Hoogenband, Huizinga en Verheijen aangesteld als chef de mission

Sleutelrol oud-topsporters bij jeugevenementen

Pieter van den Hoogenband, Mark Huizinga en Carl Verheijen zijn de komende jaren als chef de mission actief bij de uitzending van Nederlandse talenten naar Europese en mondiale sportevenementen. Gisteravond kwamen de drie Chefs de Mission bijeen in gezelschap van de overige drie chefs: Maurits Hendriks (Rio 2016 ), Andre Cats (Paralympisch Rio 2016 en Jeroen Bijl (Baku 2015, European Games).

Pieter van den Hoogenband wordt chef van het Nederlands team dat komende zomer naar het Europees Jeugd Olympisch Festival gaat in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Oud schaatser Carl Verheijen is wederom aangesteld als chef de mission van het Nederlands team voor de tweede editie van de Jeugd Olympische Winterspelen, begin 2016 in het Noorse Lillehammer. Bij de eerste editie, in 2012 in Innsbruck was hij ook al actief in die functie. Mark Huizinga tenslotte neemt, na een geslaagd evenement afgelopen zomer, de derde editie van de Jeugd Olympische Zomerspelen in 2018 in Buenos Aires, Argentinië als chef de mission weer voor zijn rekening.

Voor het eerst kwam het zestal gisteren bijeen. ‘Zes chefs aan één tafel. Dat geeft heel veel inspiratie en zinvolle discussies, dat kan ik je vertellen,’ aldus Hendriks. Hendriks vindt het van groot belang dat de ervaring en de expertise van topsporters niet verloren gaat. ‘Van deze aanstellingen kunnen de jonge talenten die deze grote mannen onder hun hoede krijgen, enorm profiteren,’ vertelt hij. ‘Zij staan dichter bij de dagelijkse praktijk van de jonge sporter. Deze chefs hebben zelf het pad bewandeld waar de jeugd nu voor staat. Ze herkennen de momenten, herkennen de spanning, maar hebben het al wel achter de rug. Ze kunnen het plaatsen, maar ook relativeren waar nodig. Ze weten wat er nodig is. Die begeleiding is goud waard. Voor de sporters, maar natuurlijk ook voor hun coaches. Ik ben erg blij dat de kennis en kunde van topsporters behouden blijft voor de sport. Ik heb dan ook oprechte waardering voor de inzet van Mark, Carl en Pieter, en hoop dat de talenten die ze onder hun hoede krijgen dat ook zo gaan zien.’