Arnhem,
27
augustus
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Skiërs op podium bij eerste wereldbekerwedstrijd

MOUNT HUTT (WINTERSPORT.NL) - Anna Jochemsen en Kees-Jan van der Klooster zijn bij de opening van het World Cup-seizoen voor de paralympische skiërs in Nieuw-Zeeland direct op het podium geëindigd. Jochemsen eindigde maandag op de supercombinatie (Super-G en slalom) in de categorie staand als derde, zitskiër Van der Klooster werd zelfs tweede.

Voor Jochemsen was haar derde plaats in Mount Hutt een primeur. Het betekende haar eerste podiumplaats in een wedstrijd tellend voor de World Cup. De 28-jarige skiester kwalificeerde zich afgelopen seizoen op de slalom al voor de Paralympics in Sochi, volgend jaar maart. ,,Ik heb deze zomer heel hard getraind op Papendal. Dat het zo vroeg in het seizoen al resultaat oplevert, is heel mooi. Mijn piekmomenten liggen eigenlijk later in het seizoen, maar ik ben hier natuurlijk wel superblij mee'', reageerde Jochemsen, die de Russinnen Inga Medvedeva en Mariya Papulova moest laten voorgaan.

Jochemsen maakt een goede kans tijdens de Paralympics ook op de supercombinatie te starten. Met de derde plaats voldeed de inwoonster van Bennekom in principe aan de kwalificatie-eis van sportkoepel NOC*NSF op deze discipline voor Sochi. De Nederlandse Ski Vereniging moet haar voordragen. Bondscoach Falco Teitsma ziet geen redenen omdat niet te doen. ,,Het deelnemersveld is in Nieuw-Zeeland van een goed niveau.''

Zitskiër Kees-Jan van der Klooster, al in bezit van een olympische kwalificatie op het onderdeel afdaling, moest in Nieuw-Zeeland alleen 'thuisfavoriet' Corey Peters voor zich dulden. Van der Klooster is echter niet van plan volgend jaar in Sochi op de supercombinatie te starten. De slalom is niet zijn specialiteit.

,,We hebben voor het seizoen afgesproken dat hij zich richt op de disciplines die hem echt goed liggen. De slalom behoort niet tot de favoriete onderdelen van Kees-Jan. Dan is het zonde daar voor de Paralympics veel tijd in te steken'', legt Teitsma de keuze uit. De bondscoach was opgetogen over de prestaties van zijn pupillen bij de seizoensopening. ,,Dit biedt veel perspectief voor komende winter. Het resultaat stond in Nieuw-Zeeland niet voorop, maar dit is een hele goede seizoenstart.''

Voor Thomas Mulder en Bart Verbuggen verliep de eerste wereldbekerwedstrijd minder goed. Ze vielen uit. Dinsdag staat in Mount Hutt nog een World Cup Super G op het programma.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.