Arnhem,
06
december
2017
|
11:31
Europe/Amsterdam

Rusland uitgesloten van deelname aan Olympische Winterspelen PyeongChang 2018

Samenvatting

Het besluit van het IOC om Rusland uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen van PyeongChang 2018 wordt door NOC*NSF met instemming begroet.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF:

“Het is goed dat het IOC een streep heeft getrokken onder de dopingaffaires rondom de Russische deelname aan de Olympische Winterspelen van Sochi 2014. Nu de systematische manipulatie van de dopingregels is aangetoond, is het goed dat Rusland gestraft wordt met uitsluiting van deelname aan PyeongChang.

Terecht noemde IOC voorzitter Bach deze ernstige manipulatie een regelrechte aanval op de integriteit van de Olympische beweging.

Ik ben het er mee eens dat tegelijkertijd voor schone Russische sporters een mogelijkheid wordt gecreëerd om wel deel te nemen.”

Commissie Schmid
De Commissie Schmid bevestigde de systematische manipulatie van de antidopingregelgeving in Rusland, net als het laten verdwijnen van positieve samples tijdens de Olympische Winterspelen Sochi 2014. Op grond van die bevindingen heeft de commissie Schmid het IOC aanbevolen passende maatregelen te nemen om Rusland te bestraffen, terwijl de rechten van individuele schone Russische sporters moeten worden beschermd.

De commissie Schmid spreekt over “…het ongekende karakter van dit vals spel en als gevolg daarvan de uitzonderlijke schade die is aangebracht aan de integriteit van het IOC, de olympische spelen en de gehele Olympische beweging.”

Besluit IOC
Na bespreking van het rapport van de commissie Schmid, nam het IOC de beslissing om het Russisch Olympisch Comité (ROC) onmiddellijk te schorsen voor deelname aan PyeongChang 2018. Tegelijkertijd wordt individuele Russische sporters de gelegenheid geboden om onder strikte voorwaarden toch deel te nemen aan de komende Olympische Winterspelen. Deze sporters zullen deelnemen onder de naam "Olympic Athlete from Russia (OAR)".

Opnieuw uitreiken medailles Sochi 2014
Inmiddels heeft het IOC op advies van de commissie Oswald, meer dan 20 individuele Russische deelnemers aan Sochi 2014 alsnog wegens dopingovertredingen levenslang geschorst en de door hen in Sochi behaalde resultaten geschrapt.

Het IOC maakte vandaag (5 december) bekend dat voor de sporters die door het schrappen dan deze resultaten alsnog voor een (andere) Olympische medaille in aanmerking komen, in PyeongChang tijdens de komende Winterspelen een speciale ceremonie wordt georganiseerd waar deze medailles worden uitgereikt.

Gerard Dielessen: “Vanzelfsprekend zullen wij Nederlandse sporters die alsnog een medaille hebben verdiend tijdens Sochi 2014, graag voor de ceremonie waarin die worden uitgereikt meenemen naar PyeongChang.”

Zie voor verdere informatie over het besluit van het IOC en het rapport van de commissie Schmid: https://www.olympic.org/news/ioc-suspends-russian-noc-and-creates-a-path-for-clean-individual-athletes-to-compete-in-pyeongchang-2018-under-the-olympic-flag