Arnhem,
26
juni
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Roeiers op weg naar Rio met Google Glass

ARNHEM - Nederlandse roeiers zijn in hun voorbereidingen op de Olympische Spelen van Rio in 2016 te herkennen aan een noviteit: zij sporten met een speciale oranje bril op hun hoofd, waarin een applicatie voor Google Glass is verwerkt. Aan de binnenkant van hun bril zien de roeiers nu direct hun slagtempo terug, de snelheid, de verstreken tijd en de geroeide afstand. Zo kunnen ze gerichter en efficiënter trainen.

Op initiatief van NOC*NSF hebben Ordina en de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam voor het topsportprogramma van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), met financiële steun van technologiestichting STW, deze applicatie ontwikkeld voor Google Glass.

De applicatie is een vervolg op het InnoSportNL-project RoeiCoachCockpit (RCC), waarbij de meetapparatuur voor een roeiboot is ontwikkeld die tijdens het roeien data genereert over onder meer snelheid, slagritme en vermogen op de riemen. ICT-dienstverlener Ordina heeft de software ontwikkeld voor Google Glass en maakt de koppeling met de RCC.

Met behulp van de Google Glass-applicatie worden de belangrijkste gegevens direct teruggekoppeld aan de sporter die zijn normale roeihouding kan behouden. Met de geprojecteerde parameters kan de roeier tijdens de training zijn prestaties monitoren en zo het trainingsproces optimaliseren.

De applicatie is ontwikkeld met het oog op de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2016 die plaatsvinden in Rio de Janeiro in Brazilië. Wel zal de applicatie al uitvoerig getest worden in aanloop naar het WK Roeien, dat van 24 tot en met 31 augustus op de Bosbaan in Amsterdam wordt gehouden.

Technologiestichting STW heeft het project financieel mogelijk gemaakt. De applicatie zal ook gebruikt gaan worden in het STW project “Optimalisatie van voortstuwing door en over water”, dat één van de 25 gehonoreerde projecten is in het Onderzoeksprogramma Sport dat in 2013 van start is gegaan.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.