Arnhem,
30
september
2014
|
16:20
Europe/Amsterdam

Rita van Driel in evaluatiecommissie Winterspelen 2022

IOC maakt leden van de ‘Olympic Evaluation Commission’ Winterspelen 2022 bekend

Samenvatting

De Nederlandse Rita van Driel maakt deel uit van de commissie die de bids gaat beoordelen van de drie kandidaatsteden voor de Olympische en Paralympische Winterspelen in 2022. Dat blijkt uit de samenstelling van de beoordelingscommissie, die het internationaal Olympisch Comité (IOC) vandaag heeft bekendgemaakt. Van Driel (53) is momenteel bestuurslid van het Internationaal Paralympisch Comité en als programmamanager Sport en Bewegen in de Buurt werkzaam bij NOC*NSF. Voor de organisatie van de Winterspelen in 2022 komen nog drie steden in aanmerking: Oslo (Noorwegen), Almaty (Kazachstan) en Beijing (China). Op 31 juli 2015 bepalen de IOC-leden welke stad de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2022 mag organiseren.

“Ik ben zeer vereerd dat ik ben benoemd tot lid van deze evaluatiecommissie," aldus Rita van Driel, die eerder al lid was van de evaluatie- en coördinatiecommissies voor de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2010. 

“De ervaring die ik eerder heb opgedaan in beoordelings- en coördinatiecommissies kan ik nu goed gebruiken. Daarnaast zal ik mijn Paralympische expertise en ervaring in deze commissie inbrengen om er voor te zorgen dat de Spelen van 2022 een perfect platform zullen worden waarop de deelnemende sporters optimaal kunnen presteren en daarmee een voorbeeld kunnen zijn voor de jeugd over de hele wereld met welke achtergrond dan ook.”

André Cats, chef de mission van Paralympic TeamNL: “Allereerst is een felicitatie aan Rita van Driel op zijn plaats. De benoeming zie ik als een erkenning van haar nimmer aflatende inzet voor de Paralympische sport. Het is voor sporters en begeleiding belangrijk dat het IOC bij het kiezen van een stad voor Olympische en Paralympische Spelen gebruikmaakt van de ervaring van mensen die dicht bij de sport en de sporters staan. Met de benoeming van Rita van Driel in de evaluatiecommissie voor de keuze van de stad voor de Spelen van 2022, heeft het IOC daarom een goede zet gedaan. Ze heeft bijzonder veel ervaring en expertise opgebouwd in haar eerdere functies binnen de Olympische en Paralympische sport. Ik wens haar veel energie en wijsheid toe bij het opstellen van de evaluaties van de bids van Beijing, Oslo en Almaty voor 2022."

Ook André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, is enthousiast over de benoeming van Rita van Driel: “Het is belangrijk voor de positie van de Nederlandse sport dat er veel Nederlanders in internationale besturen en commissies actief zijn. NOC*NSF heeft zich ten doel gesteld dit aantal nog verder te verhogen. Met Rita hebben wij meteen iemand in een van de belangrijkste IOC-commissies. En het is een mooie erkenning van haar ervaring en expertise.”

De evaluatiecommissie voor de bids voor de Spelen van 2022 bestaat naast Rita van Driel uit de volgende leden:

- Alexander Zhukov (voorzitter, Rusland)

- Barry Maister (Nieuw-Zeeland)

- Adam Pengilly (Groot-Brittannië)

- Tsunekazu Takeda (Japan)

- Caroline Assalian (Canada)

- Dwight Bell (Verenigde Staten)

- Tatiana Dobrokhvalova (Rusland)

- Grant Thomas (Verenigde Staten)

- John McLaughlin (Canada)

- David Stubbs (Groot-Brittannië)

- Tim Gayda (Canada)

De kandidaatsteden voor de Winterspelen van 2022 hebben tot 7 januari 2015 de tijd om hun kandidatuur te onderbouwen. Na een analyse van deze onderbouwingen zal de commissie elke stad tussen februari en maart een bezoek brengen. Het verslag met de bevindingen van de commissie, waaronder aandacht voor de risico's en kansen van de plannen van de kandidaatsteden, worden op 15 juni 2015 aan de IOC leden ter hand gesteld en gepubliceerd op www.olympic.org.

De keuze voor de gaststad van de Spelen van 2022 zal worden gemaakt door de IOC-leden tijdens de IOC-sessie op 31 juli 2015 in Kuala Lumpur, Maleisië.

Rita van Driel maakt sinds 2009 deel uit van het bestuur van het IPC.

Bij NOC*NSF vervult ze de functie van programmamanager Sport en Bewegen in de buurt. Rita van Driel, was voordat ze bij NOC*NSF ging werken, vijf jaar actief als gezamenlijk directeur van de Nederlandse HandboogBond (NHB), de Koninklijke Nederlandse Schermbond (KNAS) en de Nederlandse Vijfkampbond (NVB). Ze vervulde en vervult nog steeds talloze functies in de gehandicapten- en reguliere (internationale) sport, vooral op het sporttechnische en bestuurlijke vlak. Zo was ze onder andere chef de equipe langlauf bij diverse WK’s, EK’s en Paralympische Spelen.

Rita van Driel over haar werkzaamheden: “Uiteindelijk gaat het niet om mij, maar om wat het beste is voor de sporter, zowel de Paralympiër als de beginnende sporter met een handicap. Ik ben daarin een verbinder en een aanjager. Maar vooral een netwerker; ik zet mijn in de praktijk opgebouwde netwerk graag in om mensen te inspireren.”