Arnhem,
10
maart
2016
|
15:28
Europe/Amsterdam

Rio 2016 en het Zikavirus

Het zikavirus is sinds 2015 actief in grote delen van Zuid-Amerika waaronder Brazilië. Het virus wordt verspreid door de Aedes-mug.

Informatie over dit virus is te vinden op de sites van nationale en internationale gezondheidsorganisaties.

Op dit moment (10 maart 2016) is dit virus vooral in het nieuws omdat er aanwijzingen zijn dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Olympische en Paralympische Spelen

De Braziliaanse autoriteiten zijn al enige tijd bezig met de bestrijding van de Aedes-mug begonnen. Met verschillende maatregelen proberen ze deze mug nu al zoveel mogelijk te weren zodat deze tijdens de Olympische en Paralympische Spelen minder voor zal komen. In Brazilië wordt er op gewezen dat het in augustus en september ter plekke winter is en de mug in de relatief koele en droge winter van Rio minder goed gedijt. Nederlanders die van plan zijn nu of later dit jaar naar Brazilië of omliggende landen te reizen wordt aangeraden de site van het RIVM goed in de gaten te houden en de daar geplaatste adviezen op te volgen.

TeamNL

NOC*NSF is dankzij contacten met gezondheidsorganisaties in Nederland en Brazilië al enige tijd op de hoogte van het bestaan van het zikavirus en de snelle verspreiding daarvan in Brazilië. Ook bij deze Olympische en Paralympische Spelen nemen wij de veiligheid en de gezondheid van onze sporters zeer serieus. Vandaar dat dit virus is opgenomen in de gezondheidsprotocollen die door de medische staf van TeamNL zijn opgesteld ten behoeve van de sporters en begeleiders.

In lijn met RIVM en WHO geven we zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden het advies om niet-noodzakelijke reizen naar gebieden waar het Zikavirus actief is uit te stellen. Overige reizigers wordt geadviseerd preventieve maatregelen tegen muggenbeten te nemen en het reisadvies van het RIVM regelmatig te raadplegen. Mannen die naar gebieden zijn geweest waar het Zikavirus actief is met partners die zwanger zijn of zwanger willen worden, raden wij aan de actuele adviesen van het RIVM te raadplegen.