Arnhem,
16
december
2014
|
21:16
Europe/Amsterdam

Rintje Ritsma ontvangt de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Schaatser Rintje Ritsma heeft dinsdagavond tijdens het NOS NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. De winnaar van vorig jaar, Teun de Nooijer, overhandigde de allrounder in de RAI in Amsterdam de bijbehorende plaquette.

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, heeft NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld, de Nobelprijs voor de Nederlandse sport. Sporters die in aanmerking komen voor deze prijs hebben een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers-Koen in 2004 wilde NOC*NSF de naam van Fanny voor altijd verbinden met de sport. Dit resulteerde in de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De sportlegendes die eerder deze prestigieuze prijs in ontvangst mochten nemen, zijn Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Ard Schenk, Johan Cruijff, Nico Rienks, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Peter Blangé, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Edwin van der Sar, Anky van Grunsven en Teun de Nooijer. De vijf laatste winnaars van deze prijs bepalen steeds samen wie de prijs uitgereikt krijgt.

Winnaar Rintje Ritsma
Rintje Ritsma (1970) geldt als een van de grootste schaatsers aller tijden, en zeker de beste allrounder. De Beer uit Lemmer verovert in zijn lange loopbaan vier maal de wereldtitel allround, zes keer de Europese titel allround, twee maal goud op de WK afstanden en twee zilveren en vier bronzen medailles op de Olympische Spelen. Met vijf Olympische optredens op de Winterspelen is hij samen met Bob de Jong Nederlands recordhouder.

Ritsma geldt behalve als groot schaatskampioen ook als grondlegger van de commerciële teams in de schaatssport. In 1995 zet hij zijn eigen team op. In de vele onderhandelingen die volgen met de KNSB verricht hij baanbrekend werk. Met Team Sanex opent hij de weg voor andere commerciële ploegen, die tegenwoordig niet meer zijn weg te denken uit de schaatssport.

Direct na zijn schaatscarrière is Ritsma een aantal jaar actief als teammanager bij de bobsleebond. Tegenwoordig rijdt hij met een eigen team in de koningsklasse van de motorsport - het ONK Superbikes. Dit betekent niet dat hij verloren is voor de schaatssport: Ritsma is één van de initiatiefnemers van de Coolste Baan van Nederland, het evenement dat begin 2014 het Olympisch Stadion van Amsterdam in een ijsbaan verandert.