Arnhem,
30
november
2014
|
18:50
Europe/Amsterdam

Recordaantal nominaties NOS NOC*NSF Sportgala 2014

Nog niet eerder zijn er zoveel sporters genomineerd voor één van de eretitels die op dinsdag 16 december tijdens het NOS│NOC*NSF Sportgala worden vergeven.

Het winnen van Olympisch of Paralympisch goud betekent sowieso dat een sporter wordt genomineerd. Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF en voorzitter van de vakjury, erkent dat de vakjury dit jaar met een enorm luxeprobleem kampte: “2014 was een uniek sportjaar voor Nederland. Nog nooit telde ons land in een jaar zoveel mondiale-, Europese- en Olympisch kampioenen. En dat zie je dus terug in de nominaties. In bijna alle categorieën hebben we meer dan de gebruikelijke drie sporters genomineerd. Een luxeprobleem dus.”

Zeven mannen zijn genomineerd in de categorie Sportman van het Jaar: de gouden schaatsers Jorrit Bergsma, Stefan Groothuis, Sven Kramer en Michel Mulder en springruiter Jeroen Dubbeldam, voetballer Arjen Robben en turner Epke Zonderland. Vier vrouwen komen in aanmerking voor de titel Sportvrouw van 2014: atletes Sifan Hassan en Dafne Schippers en schaatsers Jorien ter Mors en Ireen Wüst.

De vier genomineerde Paralympische sporters zijn dressuurruiter Rixt van der Horst, rolstoelbasketbalster Inge Huitzing, snowboardster Bibian Mentel en wielrenster Alijda Norbruis.

Het Nederlands springruiterteam, het Nederlands hockeyelftal dames, de schaatsteams dames èn heren ploegachtervoling en het Nederlands heren voetbalelftal zijn alle vijf genomineerd voor ‘Sportploeg van het Jaar 2014’. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2014’ gaat tussen Bart Bennema (atletiek), Max Caldas (hockey), Rob Ehrens (paardensport), Louis van Gaal (voetbal), Gerard Kemkers en Jac Orie (beiden uit het schaatsen). Mountainbiker Michiel van der Heijden, roeister Ilse Paulis en autocoureur Max Verstappen hebben een nominatie verdiend in de categorie ‘Young Talent’.

De genomineerden in bovenstaande categorieën zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Pieter van den Hoogenband, Esther Vergeer en Leontien Zijlaard - van Moorsel.

Totstandkoming nominaties

Een vakjury bepaalt deze nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending op 16 december plaats. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige vijftig procent.

Samenstelling vakjury

De vakjury bestaat uit de volgende personen:

  • Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen award
  • Leontien Zijlaard-van Moorsel, winnaar Fanny Blankers-Koen award
  • Esther Vergeer, ex-Paralympisch sporter
  • Charles van Commenée, ex-coach
  • Joop Alberda, ex-coach
  • John Volkers, sportjournalist
  • Ewoud van Winsen, sportjournalist
  • Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF (voorzitter vakjury)

TV-uitzending

Het NOS | NOC*NSF Sportgala, dat mede mogelijk gemaakt wordt door Lotto, is dinsdag 16 december vanaf 20.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO 1.