Arnhem,
11
november
2015
|
22:21
Europe/Amsterdam

Reactie NOC*NSF op rapportage WADA

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF
We kunnen ons goed voorstellen dat Nederlandse en andere sporters zich bekocht voelen nu blijkt dat er in Rusland op grote schaal is gefraudeerd. Voor hen is het erg belangrijk dat er volledige duidelijkheid komt en het recht zijn loop zal hebben.
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF
Samenvatting

Het is schokkend te ervaren dat er nu opnieuw een situatie is blootgelegd waar het gebruik van doping onderdeel van het systeem in de sport is geworden.

Reactie NOC*NSF op de uitkomsten van het WADA rapport over het doping gebruik door atleten in Rusland:

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: “Voor ons staat fair-play voorop. Helaas zijn pogingen tot bedrog in de sport altijd aanwezig. Het is aan de sport deze pogingen krachtig te bestrijden en daar waar bedrog is geconstateerd, de gevolgen daarvan te onderzoeken, de daarbij behorende sancties op te leggen en deze uit te voeren. Deze fraudezaken maken ons nog gemotiveerder om alles te doen dat mogelijk is om dit soort praktijken in Nederland te voorkomen. We kunnen ons goed voorstellen dat Nederlandse en andere sporters zich bekocht voelen nu blijkt dat er in Rusland op grote schaal is gefraudeerd. Voor hen is het erg belangrijk dat er volledige duidelijkheid komt en het recht zijn loop zal hebben.”

NOC*NSF steunt de atletiekwereld in haar strijd tegen het gebruik van doping en de daarbij geconstateerde bestuurlijke corruptie.

Het is in de ogen van NOC*NSF belangrijk dat deze problemen samen met de Russische sportwereld worden opgelost. Het toegeven van de problemen en de bereidheid om met internationale organisaties samen te werken zouden vanuit Rusland de eerste goede stappen zijn.

Jonge mensen over de hele wereld hebben er recht op dat de sport die zij kiezen ‘schoon’ is. Zowel schoon van doping als schoon van matchfixing en corruptie. NOC*NSF staat achter het tweesporige beleid van het IOC: zero tolerance bij het constateren van inbreuk op het anti-doping beleid en tegelijkertijd investeren in maatregelen om de sporters te beschermen tegen deze vormen van fraude.