Arnhem,
03
september
2018
|
08:58
Europe/Amsterdam

Prestatie-eisen Minsk 2019 en Tokyo 2020 bekend gemaakt

Samenvatting

NOC*NSF heeft kwalificatievoorwaarden voor deelname aan de Europese Spelen Minsk 2019 en aan de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo 2020 bekend gemaakt.Deze voorwaarden bestaan uit internationale en nationale criteria. De internationale criteria zijn vastgesteld door de betreffende Internationale Federatie en de nationale door NOC*NSF in overleg met de betrokken Nederlandse sportbond.

Van 14 tot en met 30 juni 2019 vindt in Minsk de tweede editie van de Europese Spelen plaats en in 2020 worden in Tokyo van respectievelijk 24 juni tot en met 9 augustus, en van 25 augustus tot en met 6 september de Olympische en Paralympische Spelen georganiseerd.
NOC*NSF heeft de prestatie-eisen voor kwalificatie voor de deelname voor de meeste sporten vandaag bekend kunnen maken. Voor enkele sporten waarvoor het kwalificatietraject volgend jaar pas van start gaat volgen de prestatie-eisen voor kwalificatie later dit jaar.

Voordat Nederlandse sporters mogen deelnemen aan de Europese, Olympische of Paralympische Spelen, moeten zij zich eerst kwalificeren. Na overleg met de betreffende sportbond is per tak van sport en per onderdeel vastgelegd aan welke prestatie-eisen een sporter moet voldoen om zich te kwalificeren. Het gaat bij deze voorwaarden zowel om de internationaal vastgestelde kwalificatie-eisen als in de meeste gevallen ook om aanvullende nationale eisen.
Uitgangspunt bij het opstellen van de nationale prestatie-eisen is dat een sporter zich kwalificeert wanneer hij heeft aangetoond een redelijke kans te hebben om op de Olympische Spelen bij de beste acht te eindigen of bij de Paralympische Spelen bij de beste vier tot zes. Voor de Europese Spelen moet sprake zijn van een redelijke kans om bij de beste tien te komen.
Om voor kwalificatie voor de Europese Olympische of Paralympische Spelen in aanmerking te komen moet een sporter zowel aan de internationale als aan de nationale eisen van NOC*NSF voldoen.

In verschillende takken van sport vindt de internationale kwalificatie mogelijk niet plaats op naam, maar op land. In die gevallen heeft de sportbond een intern selectiereglement opgesteld. De sportbond past ook een interne selectie toe wanneer de bond meer sporters heeft die voor uitzending naar de Olympische of Paralympische Spelen in aanmerking komen, dan dat internationaal is toegestaan.

Voor de zowel de internationale als nationale kwalificatievoorwaarden zie:

https://www.nocnsf.nl/minsk2019/kwalificatie-eisen (Europese Spelen Minks 2019)

http://www.paralympisch.nl/tokyo2020 (Paralympisch Tokyo 2020)

https://www.nocnsf.nl/tokyo2020/kwalificatie-eisen (Olympisch Tokyo 2020)

Voor meer informtie: annemiek.vandermeer@nocnsf.nl, 06 53 42 06 74