Arnhem,
26
februari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Patrique Dankers drukt wereldrecord

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

DUBAI – Bankdrukker Patrique Dankers heeft bij de Open 5th Fazza 2013 in Dubai een wereldrecord gevestigd. De Nederlander, die uitkomt in de klasse tot 88 kg, drukte afgelopen week in de Dubai Club for Specials Sports in zijn vierde beurt een gewicht van 180 kilogram.

Bij het toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten waren 22 landen vertegenwoordigd. De klasse van Dankers telde negen atleten, waaronder deelnemers uit de Verenigde Arabische Emiraten, Kazachstan, Bahrein, Turkmenistan, Griekenland en Libië.

De meeste deelnemers begonnen de wedstrijd met een gewicht van 172 kg. Het startgewicht van Dankers werd dertig seconden voor aanvang verhoogd naar 175 kg. Dit was onderdeel van het plan. “Andere deelnemers konden hun startgewicht toen niet meer wijzigen”, lichtte bondscoach Martin Verdiesen de tactiek toe. “Dit betekende een gunstige uitgangspositie voor Patrique, mits hij dit gewicht zou drukken.”

Qua lichaamsgewicht zat onze landgenoot erg laag in de groep. Dit betekent dat atleten met een hoger lichaamsgewicht, als ze eenzelfde prestatie zouden leveren, niet zouden winnen. Daarvoor moesten ze minimaal 1kg meer drukken.

Dankers drukte de 175 kg goed en stond daardoor na één beurt bovenaan de lijst. In zijn tweede beurt behield hij de leiding, met een geslaagde lift van 179 kg. Sinds 1 januari 2013 zijn de gewichtsklassen aangepast, waardoor de oude records niet meer geldig zijn. De prestatie van Dankers betekende in zijn klasse een nieuw wereldrecord. Na een strategisch steekspel, waarbij Dankers en zijn belangrijkste concurrent, de opponent uit Turkmenistan, om beurten hun gewicht verhoogden, probeerden beiden 183 kg te drukken. Maar beide pogingen mislukten, waardoor Dankers de wedstrijd won.

De Nederlandse equipe vroeg vervolgens nog een vierde beurt aan. Deze beurt telde niet mee voor het wedstrijdresultaat, maar bood de mogelijkheid om het wereldrecord nogmaals te verbeteren. Dankers drukte 180 kg gemakkelijk uit en vierde dit tot groot enthousiasme van het publiek met een handstand op de bank. “Het Nederlandse volkslied heeft bij het bankdrukken niet eerder geklonken”, blikte Martin Verdiesen terug. “De pers van Dubai maakte veel foto’s. De foto van de handstand op de bank komt daar zeker in de krant!”