Arnhem,
30
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Paralympische Spelen officieel geopend

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN (ANP) - De Britse koningin Elizabeth heeft woensdagavond om 23.13 uur Engelse tijd in Londen de Paralympische Spelen geopend. De 86-jarige 'Queen' deed dat in het olympisch stadion van de Engelse hoofdstad, waar ze eind juli ook de Olympische Spelen voor geopend mocht verklaren. Het evenement voor gehandicapte sporters, dat aan zijn 14e editie toe is, gaat donderdag van start.

Margaret Maughan, die Groot-Brittannië in 1960 de eerste gouden plak bezorgde op de Paralympische Spelen, mocht de olympische vlam ontsteken. Ronald Hertog droeg de Nederlandse vlag het stadion in. Aan de Paralympische Spelen doen ruim 4200 atleten uit in totaal 164 landen mee. Het evenement duurt tot en met 9 september. De organisatie heeft bijna alle 2,5 miljoen toegangskaarten voor de wedstrijden verkocht.

Met een gemiddelde leeftijd van 29,5 jaar is Nederland met het jongste paralympische team ooit naar Londen gekomen. Chef de mission André Cats heeft liefst 43 debutanten meegenomen. ,,Maar die zijn hier niet om te leren. Elke Nederlandse deelnemer is hier om te presteren. We willen het beter doen dan in Peking'', zei Cats. Oranje eindigde 4 jaar geleden in China met 22 medailles op de 19e plaats in het landenklassement.

Bekijk hier een slideshow van de opening van fotografe Mathilde Dusol: