Arnhem,
02
januari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Paralympische beweging wil historisch succes van 2012 verder uitbouwen

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

ARNHEM - In zijn nieuwjaarsboodschap aan alle leden van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), heeft voorzitter Sir Philip Craven 2012 geprezen als het succesvolste jaar van de Paralympische beweging tot nu toe. De komende jaren moet een nog bredere wereldwijde dekking van (televisie-)uitzendingen en een nog betere promotie van Paralympische atleten de visie van het IPC (‘inspiring and exciting the entire world’) tot leven wekken, aldus Craven.

Craven zei verder dat London 2012 de Paralympische beweging tot nieuwe hoogtes heeft gebracht en dat in sommige landen enorme verschuivingen hebben plaatsgevonden in de houding ten opzichte van mensen met een beperking. Hij benadrukte dat veel Paralympische sporters bekende namen zijn geworden in hun thuisland en dat veel Paralympische sporten een grotere bekendheid hebben gekregen.

“Nu we met de beste Paralympische Spelen ooit zoveel stappen vooruit hebben gezet, is het belangrijk dat we geen stap terug zetten. We moeten allemaal blijven samenwerken om de Paralympische beweging verder te ontwikkelen”, aldus Craven.

Druk jaar
Ondanks het feit dat 2013 geen Paralympisch jaar is, wordt het een druk jaar voor de Paralympische sport, met minstens tien wereldkampioenschappen, test-events voor de Paralympische Winterspelen Sochi 2014 en regionale evenementen als de Youth Para Pan America Games en de Asian Para Games. Volgens Craven moeten al deze evenementen worden gebruikt om voort te borduren op het door de Paralympische Spelen London 2012 gecreëerde momentum.

“Voor de zomersporten is het belangrijk om het niveau van de competitie dat bereikt is in Londen, vast te houden en uit te bouwen. Het is ook van vitaal belang dat we de in 2012 opgebouwde mediabelangstelling blijven ondersteunen. De media in de wereld spelen een sleutelrol in onze vooruitgang en hopelijk wordt 2013 het jaar dat zij zich gaan realiseren dat de sporters die in Londen de wereld hebben geïnspireerd, elk jaar in actie komen en niet eens in de vier jaar.”

Noodzaak
Craven benadrukte verder de noodzaak om in de hele wereld de ontwikkeling van Paralympische sporters te stimuleren. “Ondanks dat in Londen een recordaantal sporters en landen deelnam, was 45 procent van de sporters afkomstig uit slechts tien landen. 46 landen stuurden slechts één sporter. De Agitos Foundation, tijdens London 2012 opgericht door het IPC, zal de wereldwijde ontwikkeling van Paralympische sporters ondersteunen en indien nodig ook de leiding nemen. De Youth Para Pan American Games en de Asian Para Games zijn uitstekende gelegenheden voor een nieuwe generatie sporters om zich op het internationale toneel te laten zien.”

>> Lees meer Paralympisch nieuws op www.paralympisch.nl