Arnhem,
05
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

#PapendalSportParade: Genieten van sport

Aan het einde van de prachtige NOC*NSF Papendal Sport Parade stond ik afgelopen zaterdag op het hoofdpodium met twee prachtige mensen. Olympisch gouden medaillewinnaar Epke Zonderland. Nu toch wel het boegbeeld van de Nederlandse sport en Harrie Cremers, amateursporter en werknemer van NOC*NSF. In zijn vrije tijd zorgt hij er met zijn tomeloze enthousiasme voor dat veel mensen gaan sporten. Wielrennen vooral. Hij stond mede aan de basis van het succes van Alpe d’HuZes en nu weer is Harrie een van de drijvende krachten achter Tour du ALS.

Met beide bijzondere mannen aan mijn zijde sloot ik de eerste Papendal Sport Parade af met de volgende woorden:

Beste mensen,
Ik eindig graag met Harrie en Epke dicht bij mij. Het zit er bijna op. En tegelijkertijd beginnen we nu pas. Ik kan het niet laten. Ik neem jullie nog snel even mee naar de eerste gouden medaille voor Nederland. Het is 1920, de Olympische Spelen in Antwerpen. In de 6,5 meter klasse zeilen waren slechts twee teams. Een Nederlandse en een Franse equipe. De Fransen kregen echter mot met de Belgische douane en arriveerden een dag te laat. De Nederlanders hadden het goud in handen, maar wensten geen overwinning zonder strijd. Goud is alleen goud als het echt is veroverd. Vierentwintig uur later vond de wedstrijd alsnog plaats en wonnen Joop en Berend Carp de eerste Nederlandse gouden medaille. Daarna zouden er nog 105 gouden medailles volgen. En natuurlijk talloze gouden plakken voor onze Paralympische helden. Vandaag hebben we kunnen zien wat onze voorgangers de afgelopen 100 jaar voor elkaar hebben gebokst: Sport is van voorrecht 100 jaar geleden een recht geworden.

Dat recht verzilveren voor iedereen, dat is de opdracht voor de komende jaren. Het beter mogelijk maken dat iedereen van sport kan genieten, los van je afkomst, postcode, leeftijd of geslacht. Daar gaat NOC*NSF zich voor inzetten, met een actief beroep op uw hulp en uw betrokkenheid. Want als iedereen de mogelijkheid heeft om van sport te genieten, komt de rest vanzelf: een betere gezondheid, minder chronische ziekten, vitalere mensen, meer gemeenschappelijkheid, een leefbaardere samenleving, betere prestaties op school, een veiliger samenleving.

En:

NIET VIJF JAAR MINDER TE LEVEN, MAAR VIJF JAAR MEER

Ik beloof u dat we niet weer 100 jaar zullen wachten met het vieren van onze verjaardag. Kortom: hartelijk dank voor jullie aanwezigheid. Ik hoop dat jullie vandaag net zo hebben genoten als ik. Ik zeg: hopelijk tot volgend jaar op de volgende Papendal Sport Parade.

Ik zeg voor nu: LATEN WE GENIETEN VAN SPORT.

Met ruim zesduizend mensen onze 100ste verjaardag vieren is een voorrecht. We hebben laten zien dat sport inmiddels een recht is geworden. Want alleen maar blije mensen afgelopen zaterdag op Papendal. Een super KinderSportParade. En mooie optredens van onder andere IOC-president Jacques Rogge, Prins Willem Alexander, Epke, Dennis, Marloes, Esther, Minke, Inge, Kirsten, Johann Olav Koss, en veel meer (ex)topsporters, die zo fraai het goede voorbeeld geven en al die vertegenwoordigers van sportbonden, die in het sportdorp aan het publiek konden laten zien wat sport in het dagelijkse leven kan betekenen. Tijdens de Papendal Sport Parade heeft iedereen kunnen zien dat de jarige dan wel 100 jaar mag zijn geworden, maar ook dat NOC*NSF met de georganiseerde sport in Nederland in een blakende conditie verkeert.

Vanaf deze plek dank ik nogmaals iedereen die van de Papendal Sport Parade zo’n succes hebben gemaakt. We gaan snel nadenken over een eventueel vervolg.
Nogmaals voor nu: LATEN WE GENIETEN VAN SPORT.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.