Arnhem,
12
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Oprichting NOC gevierd in Krasnapolsky

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

AMSTERDAM - Dinsdag was het exact honderd jaar geleden dat het Nederlandsch Olympisch Comité werd opgericht. De oprichtingsvergadering vond plaats in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Om dit te herdenken organiseerde NOC*NSF gisteravond op dezelfde locatie een jubileumdiner voor Olympische sportbestuurders.

Aanwezig waren verder onder meer prins Willem-Alexander en diverse coaches van sporters die op de Olympische Spelen een gouden medaille hebben gewonnen. André Bolhuis en gerard Dielessen, respectievelijk voorzitter en algemeen directeur van NOC*NSF, spraken de aanwezigen toe.

In 1993 fuseerde het NOC met de Nederlandse Sportfederatie, om gezamenlijk verder te gaan onder de naam NOC*NSF. Op 3 november viert NOC*NSF het jubileum met het grote publiek, als de Papendal Sport Parade wordt gehouden.

Lees hier de speech van Gerard Dielessen

Foto: Robert Aarts