Arnhem,
10
juni
2015
|
09:32
Europe/Amsterdam

Reshmie Oogink draagt Nederlandse vlag bij opening Europese Spelen

Samenvatting

De 26-jarige taekwondoka Reshmie Oogink is door Chef de Mission European Games TeamNL Jeroen Bijl gevraagd de Nederlandse vlag te dragen tijdens de openingsceremonie van de Europese Spelen. De ceremonie begint vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) in Baku National Stadium, in Azerbeidzjan.

Bijl heeft bewust gekozen voor een sporter die de afgelopen jaren heeft laten zien onder moeilijke omstandigheden aansluiting bij de wereldtop te vinden. “Reshmie staat model voor Nederlandse topsporters die niet of nauwelijks financiële ondersteuning krijgen en toch op hoog niveau blijven meedoen. Nadat we er in 2012 met de taekwondobond niet uitkwamen is de ondersteuning stopgezet. Ik heb groot respect voor sporters die, zoals Reshmie, ondanks minimale financiële ondersteuning toch de wereldtop bereiken.”

De taekwondoka vindt het 'geweldig' dat ze de equipe mag voorafgaan met de vlag. “Ik ben nooit met dit soort dingen bezig, het kwam als een totale verrassing dat Jeroen mij vroeg, maar ik vind het een eer. Ik had al gezegd dat ik heel graag naar de opening wilde omdat het in mijn schema past. Maar nu wordt het wel echt bijzonder.”

Bijl benadrukt dat de keuze voor Oogink geen 'goedmakertje' is. “Absoluut niet. We hebben niks goed te maken. Maar ik wil wel laten zien dat we juist ook deze sporters waarderen. Reshmie hoort bij de beste drie van de wereld in haar sport. Ze is een gedreven sportvrouw die haar eigen pad heeft gekozen. Dat spreekt ons zeer aan en dat willen we laten zien.” Sinds een half jaar heeft Oogink, door haar prestaties, overigens weer een A-status als sporter en wordt ze weer ondersteund.

Oogink vond de redenering van Bijl een compliment voor haar en haar complete omgeving. “Ik moest in 2012 voor mezelf gaan zorgen. Dat is gelukt met heel veel steun van het Almelose bedrijfsleven. Ook voor al die mensen is dit een waardering. Het kost heel veel tijd en inspanning als je alles zelf moet gaan doen, maar die opoffering heeft me wel gebracht tot waar ik nu sta.” Oogink is momenteel de nummer drie van de wereld en is voor de Europese Spelen als tweede geplaatst. “Alles is er dit jaar op gericht om me aan het einde te kwalificeren voor Rio.”

Oogink werd tien jaar in geleden in Baku al eens Europees jeugdkampioene. Ze komt tijdens de Europese Spelen uit in de klasse +67 kg op vrijdag 19 juni. Vrijdagochtend 12 juni arriveert ze in Baku. European Games TeamNL bestaat in totaal uit 119 sporters. Ze nemen deel aan 24 disciplines in 17 sporten. Slechts een klein gedeelte daarvan zal meelopen in de atletenparade tijdens de openingsceremonie. De teamleden reizen op verschillende data van en naar Baku. Overigens komen de eerste sporters van European Games TeamNL al voor de ceremonie in actie. Vrijdagochtend beginnen de synchroonzwemsters (vrije routine), daarna komen de waterpolosters in actie tegen Israel.

Volg de Europese Spelen Baku 2015 via www.nocnsf.nl/baku2015

NOOT VOOR REDACTIE (niet voor publicatie): Jeroen Bijl en Reshmie Oogink zijn eventueel beschikbaar voor een reactie. Graag contact opnemen met John van Vliet, persvoorlichter European Games TeamNL op
tel.nr +994-774840510 of via john.vanvliet@nocnsf.nl