Arnhem,
07
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Olympische Winterspelen Sochi 2014 officieel geopend

SOTSJI(ANP) - De 22e Winterspelen in Sotsji zijn vrijdagavond officieel begonnen. De Russische president Vladimir Poetin verklaarde het evenement even voor 22.30 uur (19.30 uur in Nederland) in het Fisjt-stadion voor geopend.

De eerste medailles worden zaterdag verdeeld, als onder meer de 5 kilometer voor mannen bij het langebaanschaatsen op het programma staat.

De Russische organisatoren verzorgden in het stadion dat over 4 jaar ook wordt gebruikt voor het wereldkampioenschap voetbal een kleurrijke show, met veel dans en muziek.

Eerst werden in vrij vlot tempo de deelnemende landen gepresenteerd. Nederland was als 52e van de 88 landen aan de beurt. Shorttrackster en langebaanschaatsster Jorien ter Mors droeg de Nederlandse vlag. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zaten op de tribune.

IOC-baas Thomas Bach heette alle sporters welkom en bedankte de organisatoren en vrijwilligers voor het werk dat ze tot dusverre hebben verricht.

Olympische vlam
Vladislav Tretjak en Irina Rodnina ontstaken de olympische vlam. De ceremoniële handeling van de voormalig ijshockeydoelman en kunstrijdster volgde na een wervelende show waarin geschiedenis en toekomst van Rusland werd uitgebeeld en de atleten zich presenteerden aan de 40.000 toeschouwers.

Tennisster Maria Sjarapova kwam het Fisjt-stadion met de vlam binnengelopen, en gaf 'm daarna over aan polsstokhoogspringster Elena Isinbajeva. Drievoudig olympisch kampioen Aleksander Karelin was de derde sporter die een stuk met de vlam mocht lopen. Na hem volgde ritmisch gymnaste Alina Kabajeva. Tretjak en Rodnina liepen daarna het stadion uit om een paar honderd meter verderop op het olympisch park de vlam te onsteken

Ter Mors
"Geweldig om toe doen!'' Dat was kort maar krachtig de eerste reactie van vlaggendraagster Jorien ter Mors. "Een eer om mee te maken. Ik vond het allemaal heel mooi.'' Bobsleepilote Esmé Kamphuis vond de opening "bijzonder''. Ze bleef tot het einde in het Fisjt-stadion hoewel dat eigenlijk niet gepland was. "Dat liep een beetje mis. Maar goed, het was allemaal heel mooi gedaan. Ik was er in Vancouver al bij, maar zeker ook voor Judith Vis en Melissa Boekelman (haar remsters) was dit natuurlijk een speciale ervaring.''

>> Volg OlympicTeamNL op www.nocnsf.nl/sochi2014
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.