Arnhem,
24
september
2015
|
12:14
Europe/Amsterdam

Olympisch talent gezocht!

Onder het motto 'Ik wist niet dat ik het in me had' organiseert NOC*NSF samen met sportbonden dit najaar voor de tweede keer een nationale zoektocht naar sporttalenten. Het gaat om jongeren die de deelnemende sporten nog niet beoefenen of nog helemaal niet sporten. De campagne spoort jongeren aan om zondag 8 november naar de NOC*NSF Talentdag te komen. Daar kunnen ze ontdekken waar hun sportaanleg ligt en of ze de potentie hebben om de Olympische Spelen te bereiken.

Jeroen Bijl, manager Topsport bij NOC*NSF, roept sportieve jongeren op zich aan te melden voor de landelijke NOC*NSF Talentdag: "De vorige editie heeft 30 talenten opgeleverd die nu nog in de verschillende programma’s van sportbonden zitten. Hier zitten een aantal uitzonderlijke verhalen tussen. Zo is er een voetballer die gescout is door de Atletiekunie en inmiddels al mooie resultaten heeft behaald op de 100m en 200m sprint. Er zijn ook twee sporters, van oorsprong een atlete en een roeister, die in september al hebben deelgenomen aan het EK onder 18 voor rugby sevens. We hopen dat deze ontwikkeling zich door blijft zetten, de potentie lijkt zeker aanwezig.” Om deze reden doet Bijl dan ook weer een oproep: “Ben jij heel lang of juist heel snel? Heb je een enorm uithoudingsvermogen? Geef je dan op voor de NOC*NSF Talentdag van 8 november en ontdek of de Spelen ook voor jou zijn weggelegd. De Olympische Spelen zijn soms dichterbij dan je denkt!"

Achtergrond van de campagne, gericht op jongeren en hun ouders, is dat het in een aantal sporten mogelijk is om op latere leeftijd te beginnen en toch nog steeds kans te maken op het behalen van het mondiale seniorenpodium. Veel kinderen in Nederland beoefenen van jongs af aan maar een enkele sport en weten hierdoor eigenlijk niet waar hun sportaanleg daadwerkelijk ligt. Ook beseffen veel mensen niet dat een overstap naar een andere sport op latere leeftijd mogelijk is en dat je dan nog steeds succesvol kan zijn in topsport. Zo heeft beachvolleyballer Alexander Brouwer tot zijn vijftiende gevoetbald. Toen maakte hij de overstap naar volleybal en werd hij door een gymdocent in aanraking gebracht met regionale trainingen. Vanaf daar ging het snel. In 2013 werd hij met Robert Meeuwsen wereldkampioen beachvolleybal en nu richt hij zich op een podiumplaats bij de Olympische Spelen van Rio 2016.

De NOC*NSF Talentdag richt zich op jongeren van 12-18 jaar die over specifieke eigenschappen bezitten, maar die de sport die daar het best bij aansluit nog niet beoefenen. Een handbalster in wie misschien wel een top rugbyster schuilt, een voetballer die als atleet vele malen meer kans maakt of die hele lange jongen die niet weet dat roeien uitermate geschikt voor hem is.

De NOC*NSF Talentdag vindt op twee locaties plaats; in Dordrecht en op Papendal.

Aanmelden kan via ikwistnietdatikhetinmehad.nl

Beeldmateriaal behorend bij deze campagne is rechtenvrij te downloaden vanuit de beeldbank