Arnhem,
04
november
2016
|
13:00
Europe/Amsterdam

Normen en limieten Olympische Spelen PyeongChang 2018 bekend

De normen en limieten voor Nederlandse deelname aan de Olympische Winterspelen in PyeongChang, in 2018, zijn vastgesteld.

Van 9 tot en met 25 februari 2018 worden in het Zuid-Koreaanse PyeongChang de 23e Olympische Winterspelen gehouden. Voordat sporters mogen deelnemen aan de Olympische Winterspelen, moeten zij zich eerst kwalificeren. In overleg met de sportbonden is vastgelegd aan welke prestatie-eisen een sporter moet voldoen om zich te kwalificeren.

In de twee seizoenen voorafgaand aan de Spelen kan de sporter kwalificatie afdwingen door te voldoen aan die prestatie-eisen. Overigens wil het feit dat een sporter voldoet aan de prestatie-eisen nog niet meteen zeggen dat die sporter ook daadwerkelijk aan de Olympische Winterspelen kan deelnemen. Het kan voorkomen dat er meer sporters hebben voldaan aan de prestatie-eisen dan dat er plaatsen zijn. Hiervoor hebben de sportbonden een interne selectieprocedure opgesteld. Na kwalificatie en - indien van toepassing - de interne selectieprocedure draagt de bond sporters voor uitzending aan NOC*NSF voor.

Top acht
De Internationale Federaties stellen een kwalificatiesysteem op, de zogenaamde internationale eisen. De ambitie van NOC*NSF is een mondiale toptienpositie. Daarom worden, in overleg met de sportbonden, 'eigen' nationale prestatie-eisen opgesteld die aanvullend zijn op de eisen van de internationale federaties. Uitgangspunt bij het opstellen van de nationale prestatie-eisen is dat een sporter zich kwalificeert wanneer hij heeft aangetoond een redelijke kans te hebben om op de Olympische Spelen bij de beste acht in zijn discipline te eindigen. Om voor kwalificatie in aanmerking te komen moet een sporter voldoen aan zowel de eisen van de internationale federatie als aan die van NOC*NSF.

Klik hier om de normen en limieten te bekijken.