Arnhem,
01
december
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nominaties NOS|NOC*NSF Sportgala 2013 bekend

Zwemster Ranomi Kromowidjojo, wielrenster Marianne Vos en Ireen Wüst zijn genomineerd voor de titel ‘Sportvrouw van het Jaar 2013’. Voor de uitverkiezing tot ‘Sportman van het jaar 2013’ komen schaatser Sven Kramer, voetballer Arjen Robben en turner Epke Zonderland in aanmerking.

De genomineerde sportploegen zijn de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, de roeimannen vier-zonder en het schaatsteam heren ploegachtervolging. Drie nominaties zijn verdeeld in de categorie ‘Paralympische Sporter van het Jaar 2013’: atlete Marlou van Rhijn, zwemster Lisette Teunissen en wheeler Kenny van Weeghel. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2013’ gaat tussen Mark Emke (roeien), Gerard Kemkers (schaatsen) en Daniël Knibbeler (turnen). Turnster Noël van Klaveren, wielrenner Mathieu van der Poel en judoka Do Velema hebben een nominatie verdiend in de categorie ‘Young Talent’. De Young Talent Award wordt uitgereikt onder auspiciën van De Lotto.

De genomineerden in bovenstaande categorieën zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Pieter van den Hoogenband en Leontien Zijlaard - van Moorsel.

Totstandkoming nominaties
Een vakjury bepaalt deze nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar.

De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending op 17 december plaats. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige vijftig procent.

Samenstelling vakjury
De vakjury bestaat uit de volgende personen:

Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen award
Leontien Zijlaard-van Moorsel, winnaar Fanny Blankers-Koen award
Charles van Commenée, chef de mission Olympische Spelen Beijing 2008
Thea Limbach, chef de mission Paralympische Spelen Beijing 2008
Joop Alberda, voorgedragen door NL Coach
John Volkers, sportjournalist
Ewoud van Winsen, sportjournalist
Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF (voorzitter vakjury)

TV-uitzending
Het NOS | NOC*NSF Sportgala, dat mede mogelijk gemaakt wordt door Lotto, is dinsdag 17 december van 20.33 tot 21.59 uur rechtstreeks te volgen via Nederland 1.

Juryrapporten
>> juryrapport Sportman van het Jaar
>> juryrapport Sprtvrouw van het Jaar
>> juryrapport Sportploeg van het Jaar
>> juryrapport Paralympische Sporter van het Jaar
>> juryrapport Young Talent Award
>> juryrapport Coach van het Jaar
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.