Arnhem,
05
december
2017
|
19:20
Europe/Amsterdam

Nominaties NOS ǀ NOC*NSF Sportgala 2017 bekend

Vandaag werd duidelijk welke sporters er zijn genomineerd voor een van de eretitels die op dinsdag 19 december tijdens het NOS│NOC*NSF Sportgala worden vergeven.

Kans op de titel ‘Sportman van het Jaar’ hebben wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer en autocoureur Max Verstappen. Drie vrouwen zijn genomineerd voor de titel ‘Sportvrouw van 2017’: Zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen en atlete Dafne Schippers.

De genomineerde Paralympische sporters zijn rolstoeltennisster Diede de Groot, zitskiër Jeroen Kampschreur en paratriatleet en handbiker Jetze Plat.

TeamNL mannen hockey, TeamNL mannen shorttrack en het Oranje Leeuwinnen voetbalelftal zijn genomineerd voor ‘Sportploeg van het Jaar 2017’. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2017’ gaat tussen Jac Orie (langebaanschaatsen), Jeroen Otter (shorttrack) en Sarina Wiegman (vrouwenvoetbal).

De genomineerden in bovenstaande categorieën zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Pieter van den Hoogenband, Guus Hiddink en Marianne Timmer.

“2017 was een succesvol jaar, met prachtige prestaties op grote evenementen,” aldus Bas van de Goor, oud-volleyballer en de nieuwe voorzitter van de vakjury. “Het is moeilijk om in elke categorie de genomineerden aan te moeten wijzen. Er zijn veel goede discussies gevoerd binnen de vakjury. Iedereen brengt daarbij zijn eigen visie en ervaring mee. We beoordelen onder andere op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement en de mondiale spreiding van de sport op topniveau.”

Verkiezingsprocedure
Een vakjury bepaalt deze nominaties op basis van de shortlist die NOS en NOC*NSF hebben opgesteld. De sportbonden hebben hiervoor hun input gegeven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending van het NOS│NOC*NSF Sportgala op 19 december plaats. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de individuele vakjuryleden staan samen voor de overige vijftig procent.

Samenstelling vakjury 2017
De vakjury 2017 bestaat uit de volgende personen:

• Bas van de Goor, onafhankelijk voorzitter
• Fred Buddenberg, vanuit de Nederlandse Sport Pers
• Charles van Commenée, vanuit NOC*NSF
• Guus Hiddink, vanuit de coaches
• Marc Lammers, vanuit de coaches
• Pieter van den Hoogenband, vanuit de oud-winnaars FBK Carrièreprijs /Jaap Eden
• Marianne Timmer, vanuit de oud-winnaars FBK Carrièreprijs /Jaap Eden
• Marije Smits, vanuit de Paralympische sporters
• Ewoud van Winsen, vanuit de NOS

TV-uitzending
Het NOS | NOC*NSF Sportgala is woensdag 19 december vanaf 20.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO 1.

Het juryrapport van de genomineerden vind je op de website van NOC*NSF