Arnhem,
04
december
2016
|
18:50
Europe/Amsterdam

Nominaties NOS | NOC*NSF Sportgala 2016 bekend

Vandaag werd duidelijk welke sporters er zijn genomineerd voor een van de eretitels die op woensdag
21 december tijdens het NOS│NOC*NSF Sportgala worden vergeven.

Eerder is al bekend gemaakt dat een in Rio de Janeiro behaalde Olympische of Paralympische gouden medaille garant staat voor een nominatie voor de sportverkiezingen van dit jaar. Met name dit feit maakt dat de lijst met nominaties dit jaar aanzienlijk is. Want niet alleen in Rio werd goed gepresteerd, ook daarbuiten zijn op grote evenementen bijzondere prestaties neergezet.

Kans op de titel ‘Sportman van het Jaar’ hebben wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, autocoureur Max Verstappen en openwaterzwemmer Ferry Weertman.

Maar liefst zes vrouwen zijn genomineerd voor de titel ‘Sportvrouw van 2016’: Zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal, atlete Dafne Schippers en turnster Sanne Wevers.

De genomineerde Paralympische sporters hebben allemaal een gouden medaille uit Rio mee naar huis genomen: het tandemduo Tristan Bangma en Teun Mulder, zwemster Liesette Bruinsma, zwemmer Marc Evers, wegwielrenner Daniel Abraham Gebru, rolstoeltennisster Jiske Griffioen, het tennisdubbel Aniek van Koot en Jiske Griffioen, zwemster Lisa Kruger, wielrenster Alyda Norbruis, triatleet en handbiker Jetze Plat, atlete Marlou van Rhijn, het tandemduo Vincent ter Schure en Timo Fransen, dressuuramazone Sanne Voets, wheeler Kenny van Weeghel en tafeltennisster Kelly van Zon.

Het beachvolleybalduo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, het dames handbalteam en de lichte dubbeltwee roeisters Maaike Head en Ilse Paulis zijn genomineerd voor ‘Sportploeg van het Jaar 2016’. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2016’ gaat tussen Giovanni Guidetti (volleybal), Vincent Wevers (turnen) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen).

De genomineerden in bovenstaande categorieën zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Pieter van den Hoogenband, Esther Vergeer en Marianne Timmer.

“2016 was weer een succesvol jaar, met prachtige prestaties in Rio en mooie resultaten op andere grote evenementen,” aldus Jeroen Bijl, manager Topsport van NOC*NSF en voorzitter van de vakjury. “Het is altijd lastig om in elke categorie de genomineerden aan te moeten wijzen en er zijn zoals gebruikelijk ook nu weer veel goede discussies gevoerd binnen de vakjury. Iedereen brengt daarbij zijn eigen visie en ervaring mee. We beoordelen onder andere op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement en de mondialiteit van de sport op topniveau.”

Verkiezingsprocedure
Een vakjury bepaalt deze nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending van het NOS│NOC*NSF Sportgala op 21 december plaats. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de individuele vakjuryleden staan samen voor de overige vijftig procent.

Samenstelling vakjury 2016
De vakjury bestaat uit de volgende personen:

  • Pieter van den Hoogenband, winnaar FBK Carrièreprijs, Sportman van 1999, 2000, 2004
  • Esther Vergeer, Paralympisch sporter van 2002, 2003, 2005, 2008, 2010
  • Marianne Timmer, Sportvrouw van 1998, coach
  • Charles van Commenée, voormalig technisch directeur NOC*NSF en UK Athletics
  • Guus Hiddink, Coach van het Jaar 2002 en 2005, coach
  • Hans Klippus, sportjournalist
  • Ewoud van Winsen, sportjournalist
  • Jeroen Bijl, Manager Topsport NOC*NSF, tevens voorzitter van de vakjury

TV-uitzending
Het NOS | NOC*NSF Sportgala, dat mede mogelijk gemaakt wordt door Nederlandse Loterij, is woensdag
21 december vanaf 20.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO 1.