Arnhem,
02
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nominaties NOS | NOC*NSF Sportgala 2012 bekend

ARNHEM - Zeilster Marit Bouwmeester, dressuuramazone Adelinde Cornelissen, zwemster Ranomi Kromowidjojo en wielrenster Marianne Vos zijn genomineerd voor de titel ‘Sportvrouw van het Jaar 2012’. Voor de uitverkiezing tot Sportman van het jaar 2012’ komen schaatser Stefan Groothuis, surfer Dorian van Rijsselberge en turner Epke Zonderland in aanmerking. De genomineerde sportploegen zijn de sprinters van het Nederlands estafetteteam 4x100m atletiek, de hockeydames en de 4x100m estafettezwemsters.

(klik op een categorie om meer over de genomineerden te lezen)

Een tiental nominaties zijn verdeeld in de categorie ‘Gehandicapte Sporter van het Jaar 2012’: Marjolein Buis (rolstoeltennis), Marc Evers (zwemmen), Kathrin Goeken en Kim van Dijk (wielrennen), Mirjam de Koning (zwemmen), Marlou van Rhijn (atletiek), Michael Schoenmaker (zwemmen), het Sonar zeilteam, Lisette Teunissen (zwemmen), Esther Vergeer (rolstoeltennis) en Kelly van Zon (tafeltennis).

De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2012’ gaat tussen Max Caldas (hockey), Daniël Knibbeler (turnen) en Jacco Verhaeren (zwemmen).

Motorcrosser Jeffrey Herlings, BMX-ster Laura Smulders en atleet Tim Dekker hebben een nominatie verdiend in de categorie ‘Young Talent’. De Young Talent Award wordt uitgereikt onder auspiciën van De Lotto.

De genomineerden in bovenstaande categorieën zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Pieter van den Hoogenband en Leontien Zijlaard - van Moorsel.

Totstandkoming nominaties

Een vakjury bepaalt deze nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. In een Olympisch jaar, zoals nu, staat een Olympische of Paralympische gouden medaille voor een sporter garant voor een nominatie.

De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending plaats. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige vijftig procent.

De vakjury bestaat uit de volgende personen:

Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen award
Leontien Zijlaard-van Moorsel, winnaar Fanny Blankers-Koen award
Charles van Commenée, chef de mission Olympische Spelen Beijing 2008
Henk Gemser, chef de mission Olympische Spelen Vancouver 2010
Thea Limbach, chef de mission Paralympische Spelen Beijing 2008
Joop Alberda, coach
John Volkers, sportjournalist
Ewoud van Winsen, sportjournalist
Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF (voorzitter vakjury)

TV-uitzending

Het NOS | NOC*NSF Sportgala, dat mede mogelijk gemaakt wordt door Lotto, is dinsdag 18 december van 20.30 tot 22.00 uur rechtstreeks te volgen via Nederland 1.

>> Lees hier alles over eerdere winnaars van het Sportgala
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.