Arnhem,
09
november
2017
|
19:13
Europe/Amsterdam

NOC*NSF sluit zich als 100e partner aan bij de Rookvrije Generatie!

NOC*NSF en de Alliantie Nederland Rookvrij! gaan samenwerken aan de Rookvrije Generatie door de sport rookvrij te maken. Deze samenwerking werd vanmiddag bekrachtigd door Floris Italianer van de Alliantie Nederland Rookvrij en Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling van NOC*NSF. NOC*NSF is daarmee de honderdste Alliantiepartner.

De Alliantie Nederland Rookvrij! is een samenwerkingsverband van publieke en private organisaties die strijden voor een samenleving waarin niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van roken. De ambitie is dat iedere ouder van een kind dat wordt geboren vanaf 2017 zijn of haar kind volledig rookvrij en meerookvrij kan laten opgroeien.

“Steeds meer Nederlanders en organisaties spannen zich in voor de Rookvrije Generatie en dat is een fantastische ontwikkeling” zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij. “Deze trend zien wij ook terug in de sportwereld. Dat is niet voor niets. Zien roken, doet roken. Wekelijks raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Ruim de helft van de mensen die blijft roken sterft aan de gevolgen daarvan. Jaarlijks zijn dat 20.000 tabaksdoden en enkele duizenden door meeroken. Steeds meer mensen beseffen dat we kinderen moeten beschermen tegen de verleiding om te gaan roken. Zeker op een sportterrein, waar kinderen gezond aan het sporten zijn, hoort roken langs de lijn niet thuis”.

Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling van NOC*NSF: “Vanuit de sport streven we naar optimale sportomstandigheden voor iedereen. Kunnen sporten in een gezonde sportomgeving is daarin een belangrijk onderdeel en levert een bijdrage aan een gezonde generatie. Niet roken in de sportomgeving zou daarom het uitgangspunt moeten zijn.” De bewustwording bij clubs over de gevaren van roken en het belang van inperking ervan op sportterreinen wordt steeds groter. “Niet voor niks zijn steeds meer sportverenigingen bereid om te bekijken hoe ze roken op hun eigen terrein kunnen ontmoedigen. Er is echter nog een wereld te winnen. De komende jaren gaan de sportbonden en NOC*NSF zich daarvoor inzetten en sportclubs ondersteunen en begeleiden hier maatregelen op te nemen. Dit past ook uitstekend bij het preventiebeleid van het nieuwe kabinet.”

Al sinds januari 2016 is tennisvereniging ’t Lobje te Geertruidenberg volledig rookvrij. Voorzitter Cees van den Hout: “We hebben ervoor gekozen een rookvrije tennisvereniging te zijn. Als we bij de jeugd beginnen en zorgen dat zij op de vereniging niet zien dat er gerookt wordt, helpt het hen later zelf niet te gaan roken. Er zijn geen leden weggegaan vanwege rookvrij, het trekt juist nieuwe leden aan.”