Arnhem,
03
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

NOC*NSF roept op om vooral te genieten van sport

ARNHEM – Ongeveer zesduizend mensen hebben vandaag het 100-jarig bestaan van het NOC gevierd tijdens de Papendal Sport Parade. Het was kijken, doen en praten over sport.

Zo althans vatte NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis de festiviteiten rond het jubileum van de sportkoepel samen. Over hoe alles zich in de loop der jaren had ontwikkeld was hij ook duidelijk: “Vroeger was sport een voorrecht, nu is het een recht van iedereen. Dat willen wij uitstralen.”

In totaal waren er meer dan honderd activiteiten op Papendal, variërend van clinics van de meest uiteenlopende sporten, tot discussies en forums over allerlei onderwerpen. Veel olympisch kampioenen en topcoaches waren daarbij aanwezig. Eregasten waren prins Willem-Alexander en Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Over de festiviteiten op Papendal was de kroonprins enthousiast. "Het is waanzinnig om te zien hoeveel mensen hier kennismaken met sport. Niet alleen met die 28 disciplines die op de Olympische Spelen te bewonderen zijn, maar ook met al die prachtige sporten die er verder nog zijn.''

“Deze dag is een promotie voor de sport”, sprak Rogge. “Het is bovendien fantastisch om te zien hoeveel bezoekers hier, ondanks de regen, kennis hebben kunnen maken met de meest uiteenlopende disciplines.''

Ook de aanwezigheid van astronaut André Kuipers op de Papendal Sport Parade was bijzonder. Tijdens zijn recente verblijf in de ruimte moest hij veel trainen om in conditie te blijven. "Maar of ik ook een topsporter ben? Qua inzet, tijd en energie wel, maar verder niet natuurlijk."

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, sloot de Papendal Sport Parade af met de oproep om vooral te genieten van sport en om dat voor iedereen mogelijk te maken.

Beluister hier een reportage van NOS Sport, met onder meer een gesprek met André Bolhuis en Erica Terpstra:Beluister hieronder een tweede reportage van de NOS, met onder meer een gesprek met de prins:
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.