Arnhem,
19
december
2014
|
10:22
Europe/Amsterdam

NOC*NSF onderzoekt mogelijkheid European Games 2019 in Nederland

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF
Het zou fantastisch zijn om in 2019 de 2e Europese Spelen in heel Nederland te kunnen organiseren.
André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF
De European Games 2019 zijn de uitdaging om op een creatieve, innovatieve en efficiënte wijze in heel Nederland fantastische sport te laten zien. En Europese Spelen in Nederland zullen de Nederlandse jeugd zeker inspireren om zelf ook het beste uit zichzelf te halen.
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF
Samenvatting

NOC*NSF heeft besloten serieus te onderzoeken of het mogelijk is om in 2019 de European Games in Nederland te organiseren. In 2015 vindt dit vierjaarlijks evenement voor de eerste keer plaats in Baku, Azerbeidzjan.

Het NOC*NSF besluit is kenbaar gemaakt aan het bestuur van het European Olympic Committees (EOC) tijdens verkennende besprekingen op 17 en 18 december 2014 in Amsterdam. Het EOC bestuur reageerde enthousiast op de door NOC*NSF gepresenteerde aanpak.

Bij het onderzoek zal NOC*NSF het ministerie van VWS, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en alle geïnteresseerde steden, gemeenten, provincies en andere partijen in Nederland betrekken. De mogelijkheid om de European Games over een groot deel van Nederland heen te organiseren, maakt nadrukkelijk deel uit van de aanpak van NOC*NSF. Na de eerste verkenning met het EOC acht NOC*NSF een bedrag van 100 miljoen realistisch voor het organiseren van de European Games in Nederland.

De European Games is een multisportevenement voor atleten uit heel Europa (49 landen) en wordt om de vier jaar gehouden. De Spelen worden georganiseerd en gereguleerd door het EOC.

De Europese Spelen werden gecreëerd tijdens de Algemene Vergadering van het EOC op 9 december 2012 in Rome, Italië, toen 84% van de Nationaal Olympisch Comités van Europa voor de oprichting van deze Europese Spelen stemden. De European Games vinden telkens in andere Europese landen plaats. De eerste Europese Spelen vinden plaats in Baku in juni volgend jaar.

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF:

“Het zou fantastisch zijn om in 2019 de 2e Europese Spelen in heel Nederland te kunnen organiseren.”

“We winnen veel met sport in Nederland, zeker ook met onze grote internationale sporttoernooien. De topsportevenementen die in Nederland zijn georganiseerd, zijn waardevol gebleken voor de Nederlandse samenleving en helpen ons om Nederland met sport een stukje beter te maken.”

“Na de organisatie van succesvolle topsportevenementen in de afgelopen twintig jaar zijn en na de eveneens succesvolle Europese Jeugdspelen in Utrecht in 2013, zijn we toe aan een groot en volwassen multisportevenement.”

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF:

“Nederland heeft een prachtig track-record in het organiseren van evenementen. We zijn nu toe aan een groot multisport evenement.”

“De NOC*NSF aanpak van mogelijk Nederlandse European Games 2019 maakt het mogelijk om deze Europese Spelen voor rond de 100 miljoen te organiseren.”

“Door voor deze European Games samenwerking te zoeken met de Rijksoverheid en alle geïnteresseerde steden, gemeenten, provincies en andere partijen waaronder de EU, wordt het mogelijk om deze Spelen in een groot deel van Nederland te organiseren.”

“We werken onze aanpak nu samen met de rijksoverheid, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en andere samenwerkingspartners verder uit. Daarna gaan we weer met het EOC in gesprek.”

“De European Games 2019 zijn de uitdaging om op een creatieve, innovatieve en efficiënte wijze in heel Nederland fantastische sport te laten zien. En Europese Spelen in Nederland zullen de Nederlandse jeugd zeker inspireren om zelf ook het beste uit zichzelf te halen.”