Arnhem,
12
februari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

NOC*NSF heeft groot respect voor Esther Vergeer

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

ARNHEM - Een heldin, een absoluut icoon, een voorbeeld voor velen. André Cats, chef de mission van Paralympic Team Netherlands en Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, spreken vol waardering over Esther Vergeer, die vanmorgen bekend maakte haar carrière als rolstoeltennisster te beëindigen.

“Esther is een heldin, die een geweldige bijdrage aan de sport heeft geleverd”, zei André Cats, die Vergeer tijdens London 2012 nog goud in zowel het enkel- als het dubbelspel zag winnen. “Ik heb grote bewondering voor de manier waarop Esther topsport bedreef: constant op zoek naar de beste trainingsmethoden en vernieuwingen, altijd met de beste mensen om haar heen. Als je zo lang ongeslagen bent, valt de druk die daarmee gepaard gaat niet te onderschatten. Maar Esther bleef er nuchter onder. Ze is een prettige persoonlijkheid, die met de Esther Vergeer Foundation ook buiten de topsport grote verdiensten heeft. Een inspirerende persoonlijkheid en een voortrekker voor anderen in de gehandicaptensport. Ik hoop dat ze bewaard blijft voor de sport.”

“Wat mij betreft is Esther Vergeer één van de grootste sporters die Nederland ooit heeft gekend”, zei Gerard Dielessen. “Ik heb respect en bewondering voor al haar prestaties en voor wat ze heeft betekend voor de Nederlandse sport en de gehandicaptensport in het bijzonder. Een absoluut icoon, een voorbeeld voor velen. Dat ze zo lang op topniveau heeft gesport, kunnen weinigen haar nazeggen. Ik hoop dat Esther - met al haar ervaring en inspiratie - voor de sport beschikbaar blijft. Daar zou ik graag met haar over in gesprek willen gaan.”

Minister Edith Schippers (Sport) noemde de prestaties van Vergeer 'indrukwekkend en niet te evenaren'. De minister beschouwt Vergeer als een geweldige allround sportvrouw die naast haar topsportcarrière altijd tijd wist te vinden om zich volop in te zetten voor de gehandicaptensport. "Ik heb veel respect voor hoe zij dit alles wist te combineren. Ik wil haar danken voor alle mooie jaren en weet zeker dat we nog heel veel van haar zullen horen."

Johan Cruijff nam dinsdag vol bewondering het eerste exemplaar van het boek van Esther Vergeer in ontvangst. "Ze is een voorbeeld voor iedereen'', zei de voetballegende over de rolstoeltennisster. "We klagen al snel over hoofdpijn of andere pijntjes. Maar mensen als Esther gaan zover over de schreef om iets te kunnen bereiken. Ze kunnen zoveel verder gaan dan wij, daar kan iedereen alleen maar een voorbeeld aan nemen. Het lijkt dat wij veel aan hen geven, maar eigenlijk geven ze veel meer aan ons. Esther is een grote inspiratiebron voor velen." Cruijff bewondert Vergeer ook om haar passie. "Ze heeft zo'n grote drive en geeft alles om te winnen. Daar kun je alleen maar een hele grote pet voor afnemen.''

Richard Krajicek roemde het besluit van Vergeer om haar loopbaan te beëindigen. "Ik heb het gevoel niet vaak, maar ik ben het er nu voor de eerste keer mee eens dat iemand op haar hoogtepunt stopt. Ze is al zolang ongeslagen en als je dan je scherpte verliest, moet je niet langer doorgaan. Ik vind het een heel dapper besluit en snap ook de emoties, want het is niet zomaar iets, weet ik uit eigen ervaring'', aldus de oud-tennisser en toernooidirecteur van het ABN Amro World Tennis Tournament.

Krajicek heeft er vertrouwen in dat Vergeer ook buiten de tennisbaan succesvol zal zijn. "Je hebt al zo veel successen. Je zal ook hierna een winnaar zijn'', sprak hij tot Vergeer nadat hij haar boek in ontvangst had genomen.

De 31-jarige Vergeer speelde eind 1996 haar eerste internationale toernooi. In 2000 won ze voor het eerst goud op de Paralympische Spelen, zonder een set te verliezen. Op 30 januari 2003 verloor ze voor het laatst een partij in het enkelspel, van de Australische Daniele di Toro. Daarna bleef de Woerdense in tien jaar tijd 470 wedstrijden op rij ongeslagen.

Vergeer werd in 1999 voor het eerst nummer één van de wereld. In totaal won ze 169 toernooien, waarvan 120 op rij. Daarin versloeg ze 73 verschillende tegenstandsters, won ze 95 wedstrijden met 6-0, 6-0 en verloor ze slechts achttien sets. Slechts één keer kreeg Vergeer een matchpoint tegen: in de finale van de Paralympische Spelen 2008, tegen landgenote Korie Homan.

Belangrijkste prestaties van Esther Vergeer: 4 keer goud Paralympische Spelen enkelspel (2000, 2004, 2008, 2012), 3 keer goud Paralympische Spelen dubbelspel (2000, 2004, 2012), 1 keer zilver Paralympische Spelen dubbelspel (2008), 14 keer winnares Wheelchair Masters (officieus WK), 470 wedstrijden op rij ongeslagen (sinds 2003), 27 grandslamtitels, 2 Laureus Awards ('Oscar' voor beste gehandicapte sporter ter wereld).