Arnhem,
03
april
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

NOC*NF werkt aan Vertrouwenspunt Sport

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

NOC*NSF is momenteel druk bezig met de inrichting van het ‘Vertrouwenspunt Sport’. Sporters, begeleiders en hun directe omgeving kunnen vanaf eind mei terecht bij een telefoonnummer en een website, voor vragen of meldingen over zaken die mogelijk in strijd zijn met de regels, waarden en normen in de sport. Dat kan gaan over grensoverschrijdend gedrag van anderen, maar ook over persoonlijke dilemma’s.

Deskundige vertrouwenspersonen helpen sporters bij het doen van hun verhaal, bijvoorbeeld over zaken als doping, matchfixing, seksuele intimidatie en discriminatie. “We zijn goed bereikbaar, wel 74 uur per week, en je krijgt altijd gelijk een deskundige vertrouwenspersoon aan de lijn”, zegt Maarten Borneman, coördinator van de huidige hulplijn tegen seksuele intimidatie in de sport van NOC*NSF. Achter deze hulplijn zitten twaalf vertrouwenspersonen voor ongewenst gedrag. Deze personen - ongeveer evenveel mannen als vrouwen, met verschillende achtergronden – zitten zo verspreid dat het hele land ‘gedekt’ is.

“Deze bestaande hulplijn tegen seksuele intimidatie is de basis van het Vertrouwenspunt Sport, die wordt uitgebreid met de genoemde andere thema’s”, zegt Borneman. “Vandaar dat het Vertrouwenspunt opgestart wordt bij NOC*NSF. Mocht in de toekomst blijken dat het Vertrouwenspunt beter elders georganiseerd kan worden, dan staat die optie open.”

Meer informatie volgt in de eerstkomende Lopend Vuur eind april, begin mei.