Arnhem,
15
januari
2020
|
09:51
Europe/Amsterdam

Nieuwe e-learning verantwoord alcohol schenken gepresenteerd

Samenvatting

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) presenteerde begin deze week tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de nieuwe e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’. In deze gratis e-learning leren barmedewerkers in de sportkantine meer over de regels voor verantwoorde alcoholverstrekking.

Staatssecretaris Paul Blokhuis maandag 13 januari ’20 op twitter: “Vanaf vandaag kunnen mensen die achter de bar staan in de horeca, bij sport- en studentenverenigingen en medewerkers van slijterijen heel eenvoudig online hun kennis bijspijkeren over alcohol.”

In het kader van het Nationaal Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt om Nederland gezonder te maken. Eén van de doelen is om overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Afgesproken is bijvoorbeeld dat de naleving van de leeftijdgrens omhoog moet. De nadruk bij de e-learning verantwoord alcohol schenken ligt op de naleving van de leeftijdsgrens en het niet schenken aan dronken personen.

Voor Elkaar | Sport

De nieuwe e-learning ‘Voor Elkaar | Sport’ is speciaal ontwikkeld voor medewerkers van sportkantines. Met de juiste kennis kunnen zij goed beslagen ten ijs komen in verschillende situaties. In drie modules afgesloten door een toets, leren gebruikers welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe zij moeten reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Voor medewerkers zonder een sociale hygiëne diploma is het een snelle, toegankelijke en leuke manier om te leren wat verantwoorde alcoholverstrekking inhoudt, voor medewerkers met een diploma een waardevolle opfriscursus.

Het is verplicht om altijd minstens één persoon bij de bar aanwezig te hebben die het bijbehorende certificaat of het diploma Sociale Hygiëne heeft behaald. Wat NOC*NSF betreft is deze e-learning een ‘must’ voor iedereen die achter de bar staat in een sportkantine.

Kantinemedewerkers helpen

Erik Lenselink, manager Public Affairs bij NOC*NSF: “Wij zijn er erg voor dat als er alcohol geschonken wordt op een sportclub, dit op een verantwoorde manier gebeurt. Het is fijn dat er nu een nieuwe laagdrempelige en aantrekkelijke e-learning is zodat het barpersoneel, veelal vrijwilligers, precies weet hoe dat wettelijk werkt en moet.”

De e-learning ‘Voor Elkaar | Sport’ maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen ter bevordering van verantwoord alcohol gebruik in de sportkantines en is hier te vinden en gratis te gebruiken voor de hele sport.