Arnhem,
04
augustus
2016
|
17:15
Europe/Amsterdam

Nederlandse vinding houdt onze Olympische sporters koel

Speciale paraplu wapent TeamNL tegen brandende Braziliaanse zon

Samenvatting

Een speciale paraplu gaat de Nederlandse Olympische sporters in Rio helpen het hoofd koel te houden tijdens het warmlopen en wachten. De makers van de senz° stormparaplu hebben speciaal voor de 242 sporters van TeamNL een versie ontwikkeld die niet alleen stormbestendig is en beschermt tegen regen, maar die ook de infrarode straling van de zon reflecteert. Daardoor is het onder de paraplu aanzienlijk koeler. 

Rio de Janeiro heeft tijdens de Olympische Spelen zo'n zes zonuren per dag, bij een temperatuur die tussen de 25 en 30 graden ligt. Fijn voor zonaanbidders, maar niet voor sporters die een topprestatie moeten leveren.

Beat the heat
Maurits Hendriks, chef de mission van het Nederlandse team: "Wij hebben als Nederland een unieke mogelijkheid gekregen om via senz° een speciale paraplu te gebruiken die de infrarode straling van de zon weert. Dat maakt echt het verschil in 'beat the heat'. In de topsport gaat het vaak over het omgaan met de lokale omstandigheden en de paraplu van senz° kan voor TeamNL zeker een bijdrage leveren aan het weren van de warmte op de momenten dat het er om gaat."

Voordeel voor Nederlandse sporters
"De cooltech umbrella koelt aanzienlijk beter dan een gewone paraplu", zegt Philip Hess, mede-oprichter van senz°.
"Daar kunnen onze Olympische sporters hun voordeel mee doen, bijvoorbeeld tijdens het inrijden, maar ook tijdens de pauzes of als ze op de bank zitten. Eigenlijk op elk moment dat ze níet aan het sporten zijn, maar wél blootgesteld worden aan de volle zon."

Momenteel is de speciale paraplu voor TeamNL de enige versie van de cooltech umbrella. Deze is vanaf volgende week beperkt te koop in de webshop van senz°. Op termijn komen er varianten voor consumenten.

Over senz°
Senz° werd in 2006 opgericht door drie studenten van de Technische Universiteit Delft. Het feit dat traditionele ronde paraplu’s bij harde wind altijd omklappen, frustreerde hen zodanig dat zij de senz° stormparaplu ontwikkelden. De originele stormparaplu's zijn kwaliteitsparaplu’s die niet omklappen of kapot gaan zoals traditionele ronde paraplu’s dat doen. Zelfs niet bij een fikse storm. senz° won vrijwel alle grote designprijzen (onder meer de Dutch Design Award, Red Dot en iF Gold) en de paraplu werd door TIME Magazine uitgeroepen tot één van de beste uitvindingen van het jaar. Het Nederlandse senz° is actief in Europa, Azië, Noord- en Zuid Amerika, Australië en Afrika. De asymmetrische stormparaplu is wereldwijd marktleider in dat segment.

 

 

 

 

 

 

 

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Philip Hess van senz°: 06-28548337 of philip@senz.com,  of met Annemiek van der Meer van NOC*NSF Persvoorlichting: 06-53420674 of annemiek.vandermeer@nocnsf.nl.