Schruns,
26
januari
2015
|
20:03
Europe/Amsterdam

Nederlandse talenten gestart op EYOWF 2015

Samenvatting

De Nederlandse sporters hebben hun eerste onderdeel afgewerkt op het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EYOWF) in Oostenrijk en Liechtenstein. Kunstrijdster Kyarha van Tiel uit Rotterdam eindigde als dertiende op de korte kür en alpine skiër Spike van der Haas (Westknollendam) was met zijn 27ste positie de beste Nederlander op de reuzenslalom. Djordy Haas uit Gorinchem werd 37ste, Haarlemmer Max van Rossum 48ste.

Kunstrijden
Van Tiel moest in een veld van dertig deelneemsters als derde het ijs op van het Messestadion in het Oostenrijkse Dornbirn. De 14-jarige kunstrijdster kwam bij haar eerste sprong ten val, maar herstelde zich daarna knap. “Ja, ik was zenuwachtig. Maar op de training val je ook wel eens en dan weet je dat je positief moet blijven en door moet.”In het vervolg van haar kür, die bestond uit drie sprongen, drie pirouettes en een passenserie, herstelde de Rotterdamse zich prima. Het talent was dan ook tevreden over haar optreden. “Bij de Grand Prix had ik 28 punten en nu 37, dus ik ben best vooruit gegaan.”Het debuut op de EYOF was haar goed bevallen. In normale wedstrijden ben ik vaak de beste in mijn categorie, hier zijn veel meer buitenlandse deelnemers, zodat ik goed kan zien waar ik momenteel sta.” Het goud ging naar de Armeense Anastasia Galustian met een score van 52.94.Van Tiel komt woensdag opnieuw in actie, dan op de vrije kür.


Spike van der Haas beste Nederlander op reuzenslalom
Spike van der Haas werd in een startveld van 81 alpine skiërs 27ste op de reuzenslalom, Djordy Haas finishte als 32ste en Max van Rossum legde beslag op de 48ste plek. Het goud op de Hochegg-piste van Malbun in Liechtenstein was voor de Oostenrijker Pascal Fritz. Van der Haas liet in zijn eerste run 54.45 klokken. “Dat was een goede run”, vond de 17-jarige skiër uit Westknollendam. “Mijn tweede run was niet van het niveau dat ik in me heb, maar ik steeg er wel een paar plaatsen mee.” De Noord-Hollander was nu beneden in 52.57 en eindigde in 1.47.02 op ruim drieënhalve seconde van het podium.“Ik ben er heel tevreden mee, denk dat ik op basis van mijn prestatie van vandaag deze plek ook verdien. Maar er zit meer in. Als ik alles goed eruit weet te halen zit er een toptwintig plaats in.”
Djordy Schaaf geniet van de sfeer op de EYOF. “De opening was erg inspirerend”. De Gorinchemmer scoorde een eindtijd van 1.47.57 (55.14 en 52.42). In zijn tweede run was hij sneller dan Van der Haas. “Het ging boven verwachting, ik mag niet klagen met een positie net boven de dertig. Zeker niet als je ziet hoeveel er binnen vijf seconden van de winnaar zitten.
Max van Rossum finishte overall op 1.50.21 (56.88 en 53.33) en was er niet tevreden over. De Haarlemmer is verkouden, maar wilde dat niet als excuus aanvoeren. “Het liep sowieso niet. Ik heb te veel fouten gemaakt. Het was niet goed al met al.”Donderdag komen de Nederlandse skiërs opnieuw in actie in Malbun, dan wacht de slalom.