Arnhem,
28
juli
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nederlandse sporters lopen stadion binnen

LONDEN (ANP) - Olympic Team Netherlands is vrijdag om 23.20 uur (Engelse tijd) gepresenteerd op de Olympische Spelen. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe ging met de vlag voorop in de parade van Oranjesporters. Nederland moest enige tijd wachten. De ruim tweehonderd deelnemende landen werden op alfabetische volgorde het stadion ingeleid.

Nederland doet met 178 sporters mee aan de Olympische Spelen. Van al die deelnemers liep vrijdagavond slechts een kwart mee. Veel sporters komen al snel in actie op de Spelen en willen niet te lang op hun benen staan. Anderen zijn nog in Nederland. De ceremonie duurt ruim drie uur.

Van Rijsselberghe had zich van alles voorgesteld bij de openingsceremonie. "Maar dit was nog mooier dan ik dacht. Prachtig, overweldigend'', zei de 23-jarige windsurfer, die samen met de overige Nederlandse atleten het gedeelte van de opening van voor de vlaggenparade op televisieschermen kon volgen. "Dat zag er indrukwekkend uit.''

Van Rijsselberghe was behoorlijk gespannen. "Je probeert overal aan te denken. Je wilt recht lopen, maar ook met de vlag zwaaien. Maar ik heb gelukkig geen klachten uit het Nederlandse kamp gehad'', grapte de surfer, die prins Willem-Alexander en prinses Máxima niet goed kon zien. "Het is een enorme mensenmassa. Het valt niet mee om mensen op de tribunes te herkennen.''

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zwaaiden de sporters vanaf de tribunes toe. Willem-Alexander was de afgelopen dagen aanwezig bij de vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De kroonprins en Máxima zullen samen met hun kinderen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane de sportwedstrijden in Londen af en toe bijwonen.

>> Lees meer over de Spelen op www.nocnsf.nl/london2012
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.