Arnhem,
03
juli
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nederlands team voor EYOF Utrecht 2013 overgedragen

ARNHEM - Op Papendal vond vanmiddag de overdracht plaats van het Nederlands team dat deelneemt aan het European Youth Olympic Festival (EYOF) Utrecht 2013. De atletiekunie, de basketbalbond, de gymnastiekunie, het handbalverbond, de judobond, de tennisbond, de volleybalbond, de wielerunie en de zwembond droegen gezamenlijk hun sporters over aan chef de mission Marjan Olyslager.

Nederland is in Utrecht vertegenwoordigd met 139 talentvolle sporters in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. Het EYOF wordt gehouden van 14 tot en met 19 juli.

EYOF-toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband was op Papendal aanwezig om de jeugd te vertellen over het aankomende evenement en om hen te inspireren met zijn Olympische verhaal. Dat begon bij zijn eigen deelname aan het EYOF in 1993 in Valkenswaard. Op dat evenement, toen nog Jeugd Olympische Dagen genoemd, won Van den Hoogenband destijds goud.

“Dat toernooi was cruciaal voor mij", zei Van den Hoogenband. "Toen heb ik de keus gemaakt om er helemaal en vol passie voor te gaan.” De toernooidirecteur moedigde de sporters aan met de woorden: “Jullie zijn het beste van het beste in Nederland. Wij hebben de faciliteiten neergezet, ga de strijd aan en maak ons trots. Heb een fantastische tijd!”

Chef de mission Marjan Olyslager benadrukte het belang van het EYOF voor de talentvolle sporters. "Het is een groot, multi-sportevenement en voor veel van de sporters de eerste keer dat ze internationaal aan de bak moeten."

Bekijk hier een interview met Marjan Olyslager, voorafgaand aan de teamoverdracht:Het European Youth Olympic Festival is bedoeld als stimulans voor jonge talenten, om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen en kennismaken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.

Voor NOC*NSF is het evenement van groot belang in het kader van talentontwikkeling. Uitgangspunt voor deelname is de potentie om een plaats in de top 8 van het Festival te kunnen halen. NOC*NSF verzorgt de totale uitzending en begeleiding van Nederlandse ploegen naar het evenement.

Op 14 juli wordt in Utrecht het Olympisch Vuur ontstoken voor het EYOF. Tot en met 19 juli gaan in totaal 2300 talentvolle sporters de strijd met elkaar aan.

Bekijk een reportage van het NOS Jeugdjournaal over de teamoverdracht:>> Lees meer over het EYOF Utrecht 2013 op www.nocnsf.nl/utrecht2013
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.