Arnhem,
08
oktober
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Minister Ploumen bezoekt Ginasio Experimental Olympico in Rio

RIO DE JANEIRO - Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft gisteren samen met Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, een bezoek gebracht aan een Ginasio Experimental Olympico (GEO) in Caju, een sloppenwijk in Rio de Janeiro. De GEO’s zijn opgericht als gevolg van de Olympische Spelen die in 2016 in Rio worden gehouden. Op deze scholen worden kinderen met behulp van sport gestimuleerd te leren en zich verder te ontwikkelen.

Per school krijgen zo’n vier- tot vijfhonderd kinderen de mogelijkheid om door middel van sport een betere toekomst te creëren. NOC*NSF ondersteunt het GEO-project. De sportkoepel zet Nederlandse ex-topsporters in om de scholieren masterclasses te geven.

Ploumen is in Brazilië vanwege een handelsmissie in het grootste land van Zuid-Amerika. De minister reageerde enthousiast op haar bezoek aan het GEO. “Wat een mooi sportproject van NOC*NSF en het gemeentebestuur van Rio”, schreef ze op haar Facebookpagina. “In drie sloppenwijken, zoals hier in Caju, krijgen 1200 jongeren les van olympische topsporters, in combinatie met onderwijs. Judoka Elisabeth Willeboordse is er al voor de tweede keer om masterclasses te geven. Topsport en de jeugd inspireren gaan hand in hand. De energie spat er vanaf.”

Op dit moment zijn er drie GEO’s in Rio, speciaal voor kinderen uit de favela’s. De komende periode worden nog drie GEO’s geopend, die alle in of tegen de achterstandsbuurten van de Braziliaanse badplaats worden gesitueerd. Het laatste GEO wordt geopend in het Olympisch dorp, direct na de Zomerspelen van 2016.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.