Arnhem,
14
mei
2018
|
20:15
Europe/Amsterdam

Meldplicht sportbesturen

Algemene Vergadering NOC*NSF, 14 mei 2018

Samenvatting

NOC*NSF stelt een meldplicht in voor sportbesturen op het gebied van seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Hiertoe is op 14 mei met algemene stemmen besloten tijdens de Algemene Ledenvergadering van NOC*NSF. Deze meldplicht is onderdeel van het plan van aanpak om seksuele intimidatie en misbruik in de sport zo veel mogelijk terug te dringen. Met dit plan van aanpak geeft de sport gevolg aan de uitkomsten van het onderzoek dat de commissie De Vries in opdracht van NOC*NSF heeft gedaan. Tijdens deze vergadering is ook besloten het jaarlijkse budget voor het tegengaan van seksuele intimidatie en misbruik vanuit de sport wordt verdubbeld van € 310.000 tot € 610.000.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF:

“Gezien de toenemende aandacht in de samenleving voor seksuele intimidatie en misbruik, en de maatschappelijke reactie daarop, is het hoog tijd dat de sport één helder signaal gaat afgegeven: Seksuele intimidatie en seksueel misbruik worden niet getolereerd! Vandaar de verdubbeling van onze eigen inzet van 310.00 naar 610.000 euro per jaar, vandaar de meldplicht en vandaar ook de maatregelen van vandaag om zaken snel en zorgvuldig af te handelen. Ik ben erg tevreden dat we vanavond met algemene stemmen tot deze maatregelen hebben besloten.”

Plan van aanpak tegengaan seksueel misbruik in de sport

De commissie Seksuele Intimidatie en Misbruik in de sport, op 15 mei 2017 ingesteld door NOC*NSF heeft onder voorzitterschap van Klaas de Vries onderzoek gedaan naar seksuele intimidatie en seksueel misbruik in de sport. Op 12 december 2017 presenteerde de commissie haar rapport inclusief aanbevelingen om de intimidatie en het misbruik te bestrijden en te voorkomen.NOC*NSF is net als de commissie getroffen door het immense leed dat slachtoffers van seksueel misbruik wordt aangedaan. Het is voor de slachtoffers bijzonder ingrijpend, in veel gevallen gaan zij daar jarenlang en soms hun hele leven onder gebukt.

NOC*NSF is het eens met de prioriteitstelling van de commissie om slachtoffers zo goed mogelijk te ondersteunen, daadkrachtig en effectief tegen plegers op te treden en te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen.De commissie vindt bovendien dat de sportwereld zelf goed is toegerust om met regels, maatregelen en toezicht de bescherming te bieden waar sporters recht op hebben. Dit ziet NOC*NSF ook zo en deze waarneming van de commissie is voor de sport een belangrijke aansporing om alles te doen dat nodig is om seksueel misbruik in de sport zo veel mogelijk uit te bannen. Het Plan van Aanpak dat aan de Algemene Vergadering is voorgelegd, is in samenspraak met een aantal leden van NOC*NSF opgesteld.